Nederlandse export richting Oekraïne flink gekrompen

De Nederlandse export naar Oekraïne is in de afgelopen twee jaar flink gedaald.

Nederland voerde vorig jaar voor 650 miljoen euro aan goederen uit naar het Oost-Europese land, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. Dat is 46 procent minder dan in 2013.

Het aantal exporteurs daalde in dezelfde periode met negenhonderd naar ruim tweeduizend. Met name geneesmiddelen, vervoersmiddelen en landbouwmachines zijn richting Oekraïne gegaan.

Er waren vorig jaar ongeveer zeshonderd Nederlandse bedrijven die voor 793 miljoen euro aan Oekraïense goederen importeerden. Dat is 2 procent meer dan in 2013. Met name maïs (40 procent) en zonnebloemolie (12 procent) zijn uit Oekraïne gehaald.

In januari trok de export van Nederland naar Oekraïne weer wat aan. Het ging in die maand om 42 miljoen euro. Dat is ruim 2 miljoen meer dan in dezelfde maand in 2015.

Internationale handel

In vergelijking met 2013 is de internationale handel van Oekraïne flink geslonken. De afgelopen twee jaren is de import gedaald van 58 miljard euro tot 34 miljard euro. In dezelfde periode kromp de export met meer dan een kwart naar 34 miljard euro.

Dit hangt samen met de politieke spanningen tussen Rusland en Oekraïne die eind 2013 weer oplaaiden. De havens van de Krim waren erg belangrijk voor de import en export van Oekraïne. Na de annexatie van het schiereiland door Rusland kan Oekraïne de havens niet meer gebruiken.

Ook de handelsbetrekkingen met Rusland zijn flink bekoeld. De import en export zijn ruimschoots gehalveerd ten opzichte van 2013. Oekraïne weert onder meer Russische groenten, visproducten en snoep aan de grens. Rusland doet dit met vlees, alcoholische dranken en chocolade uit Oekraïne.

Kleine handelspartner

Oekraïne is een relatief kleine handelspartner voor Nederland en de Europese Unie. De EU is op zijn beurt wel heel belangrijk voor het Oost-Europese land.

Van de Oekraïense export was vorig jaar 37 procent (13 miljard euro) bestemd voor EU-landen. Van de export vanuit EU-lidstaten ging slechts 0,3 procent (14 miljard euro) richting Oekraïne. 

Spanningen

Maar sinds de politieke en economische spanningen tussen Rusland en Oekraïne eind 2013 oplaaiden, is de handel tussen de EU en Oekraïne flink gekrompen.

De Oekraïense munt hryvnia is flink in waarde gedaald. Vanwege de hoge inflatie van meer dan 40 procent, zijn producten uit de EU bijna onbetaalbaar geworden en ook minder verkrijgbaar.

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie