Het doek valt voor thuiszorgorganisatie TSN uit Almelo. De rechtbank Overijssel heeft het faillissement van TSN Thuiszorg woensdag uitgesproken, maken de curatoren woensdag bekend.

Het faillissement zat er al langer aan te komen. Eind vorig jaar wilden de bewindvoerders nog voorkomen dat het bedrijf failliet werd verklaard.

Het faillissement heeft gevolgen voor ongeveer tienduizend medewerkers die huishoudelijke hulp aan ruim veertigduizend cliënten leveren. Cliënten van TSN komen niet zonder huishoudelijke hulp te zitten.

De medewerkers krijgen nog maximaal zes weken hun loon doorbetaald via het UWV. De medewerkers van TSN zijn eerder op de dag over de gevolgen van het faillissement ingelicht.

Eerder op woensdag werd bekend dat medewerkers van TSN donderdag en begin volgende week op verschillende plekken het werk neer zullen leggen. FNV wil daarmee afdwingen dat het personeel onder dezelfde arbeidsvoorwaarden kunnen verder werken onder een ander bedrijf. 

Spijt

"Het spijt mij heel erg dat ik jullie moet meedelen dat vandaag het faillissement wordt uitgesproken van TSN Thuiszorg", schreef algemeen directeur Zion Jongstra in een brief aan het personeel.

Hij noemt het "een hele grote ondergang in een lange reeks van faillissementen binnen de thuiszorg". "Ik hoop van harte dat dit ook het laatste faillissement zal zijn, maar ik vrees het ergste gezien de 'race to the bottom' in de tarieven nog niet gestopt lijkt te zijn."

Jongstra schrijft verder trots te zijn op de betrokkenheid en inzet van het personeel voor kwetsbare ouderen, die daardoor zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.

Uitstel van betaling

Eind november kreeg het bedrijf uitstel van betaling, omdat het concern in geldproblemen zat. TSN betaalde de medewerkers 27 euro per uur, maar kreeg maar 21 euro per uur van gemeenten. 

Gemeenten wilden niet meer betalen en een poging van TSN om een loonsverlaging van 20 tot 30 procent erdoor te krijgen strandde in de rechtszaal.

De onderdelen Verpleging en Verzorging en de Woonzorgcentra van TSN vallen niet onder het faillissement. Deze onderdelen worden niet vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) gefinancierd.

Loonsverlaging

Een deel van de activiteiten van TSN worden overgenomen door Buurtzorg. Deze thuiszorgorganisatie neemt minstens 3.350 medewerkers over van TSN, zo werd eind vorige maand bekendgemaakt.

In eerste instantie wilde Buurtzorg 7.500 medewerkers overnemen van TSN, maar een groot deel van de gemeenten wilde niet in zee gaan met Buurtzorg. 

In de afgelopen maanden zijn veel gesprekken gevoerd met overnamekandidaten, gemeenten en andere betrokkenen. Ook na het faillissement wordt verder gepraat. De curatoren willen zoveel mogelijk banen en zo goed mogelijke arbeidsvoorwaarden voor de medewerkers behouden.

Volgens de curatoren hebben in totaal inmiddels ongeveer 4.500 werknemers zicht op een nieuwe baan bij andere thuiszorgbedrijven met behoud van arbeidsvoorwaarden. Ze denken dat dit aantal de komende weken nog verder zal oplopen.

Snel

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) roept gemeenten op om zo snel mogelijk contact op te nemen met de curatoren van TSN. Een klein aantal gemeenten heeft nog niet met TSN gesproken over het onderbrengen van cliënten bij andere thuiszorgbedrijven.

"De komende weken moeten gemeenten nog veel werk verzetten om de overdracht van de huishoudelijke hulp in alle facetten goed te regelen", meent de koepelvereniging. VNG heeft er wel vertrouwen in dat dit gaat lukken.

Medewerkers van TSN kunnen tot uiterlijk 25 april huishoudelijke hulp verlenen.

Video: Hoe werkt een faillissement?

In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?
In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?

Animatie door in60seconds