Waarde fusies en overnames in Nederland meer dan verdrievoudigd

De waarde van fusies en overnames op de Nederlandse markt is vorig jaar flink toegenomen. In 2015 waren 556 transacties samen goed voor 179 miljard euro.

Het totaalbedrag is ruim drie keer zo hoog als de 51 miljard euro van 2014, meldt accountantskantoor KPMG maandag.

De waarde van fusies en overnames viel vorig jaar hoger uit, ondanks dat het aantal transacties met 1,1 procent is afgenomen.

Met name grote transacties waar Shell, Ahold en NXP bij betrokken waren, hebben de totale waarde verhoogd.

Strategisch

Durfkapitalisten, zoals private equity-partijen, waren bij iets meer dan 30 procent van het totale aantal fusies en overnames betrokken.

Vooral grote ondernemingen waren vorig jaar met een strategische fusie of overname actief op de Nederlandse markt. Zij waren goed voor 381 (bijna 70 procent) van alle transacties.

Bij 252 van deze 381 strategische transacties was een Nederlands bedrijf de koper. In deze gevallen werden iets meer buitenlandse bedrijven dan Nederlandse ondernemingen overgenomen.

Verbetering

"Wereldwijd zien we duidelijk dat de verbetering van de economie vorig jaar invloed heeft gehad op de fusie- en overname-activiteiten", stelt partner Danny Bosker van KPMG Corporate Finance.

In 2015 werden wereldwijd in totaal 17.425 fusies en overnames aangekondigd. Het aantal is sinds 2007 niet zo hoog geweest. De waarde van de transacties steeg met 55,5 procent naar 3,861 miljard euro.

Europa

In Europa daalde het aantal transacties met 0,6 procent naar 6.766. Maar de totale waarde groeide bijna 40 procent tot 1,16 miljard euro. Europa was daarmee goed voor zo'n 40 procent van de transacties wereldwijd.

De fusies en overnames in Europa waren vooral Europees georiënteerd. In ruim 60 procent van de gevallen was zowel de koper als de verkoper een Europees bedrijf.

Bij twee op de tien transacties werd een Europees bedrijf juist overgenomen door een niet-Europese partij. Bij 16 procent van de transacties nam een Europees bedrijf een bedrijf van buiten Europa over.

Steeds meer Europese bedrijven komen in handen van bedrijven buiten Europa. Volgens KPMG is deze trend in 2011 al ingezet.

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie