Royal HaskoningDHV heeft afgelopen jaar de nettowinst bijna verdubbeld, van 6,3 miljoen naar 11,8 miljoen euro. 

Het Amersfoortse ingenieursbedrijf profiteerde onder meer van de verbeterde marktomstandigheden in eigen land, laat het maandag weten.

De omzet steeg licht ten opzichte van 2014, naar 654,5 miljoen euro. Nieuwe opdrachten zorgden ervoor dat de waarde van het orderboek in 2015 met meer dan een kwart toenam tot zo'n 300 miljoen euro.

Met name nieuw werk bij de bouw van een nieuwe luchthaven in Mexico-Stad droeg daar aan bij. Dichter bij huis sleepte HaskoningDHV klussen binnen bij onder meer de verbreding van de snelweg A1 en de aanleg van een kanaal tussen Parijs naar Lille.

''Wij zien dat door de aantrekkende economie onze klanten meer geld uitgeven'', zei bestuursvoorzitter Erik Oostwegel in een toelichting. ''Dat geldt zowel voor de publieke sector als voor het bedrijfsleven.'' De topman verwacht dat de stijgende lijn voorlopig zal aanhouden.

Het 135 jaar oude bedrijf treedt op als adviseur en ontwerper bij onder meer infrastructurele projecten en de bouw van bijvoorbeeld ziekenhuizen, luchthavens, kantoren, datacenters en fabrieken. Daarbij legt de onderneming zich toe op markten waarin het al een leidende positie heeft. Die strategie werpt vruchten af, zei Oostwegel.

De malaise op de olie- en gasmarkt raakt ook HaskoningDHV. Het bedrijf helpt bedrijven in die branche bij onder meer milieueffectrapportages en vergunningsaanvragen. ''Maar die kennis kunnen we gelukkig ook prima toepassen op bijvoorbeeld windmolenparken of getijdencentrales'', zei Oostwegel.