'Buurtzorg groeit enorm ondanks misgelopen vergoedingen'

Thuiszorgorganisatie Buurtzorg heeft sinds de oprichting in 2006 ruim 25 miljoen euro aan geleverde zorg niet vergoed gekregen door zorgverzekeraars.

Dit vertelt oprichter en directeur van Buurtzorg, Jos de Blok, zaterdag in een interview met NRC Next.

Sinds de oprichting is Buurtzorg flink gegroeid, elk jaar met tientallen procenten. Het thuiszorgbedrijf heeft ondertussen achtduizend man personeel die tienduizenden ouderen zorg bieden.

De Blok loopt ieder jaar tegen de beperkingen van het financieringssysteem aan. Dat financieringssysteem zegt dat verzekeraars en thuiszorginstellingen vooraf bespreken hoeveel geld de instelling mag uitgeven. Dit wordt gedaan op basis van de uitgaven van het jaar daarvoor.

Door de groei krijgt Buurtzorg niet elk jaar het uitgegeven geld van de zorgverzekeraars vergoed. Het budget dat Buurtzorg mag uitgeven wordt elk jaar overschreden doordat er meer ouderen verzorgd moeten worden.

Wegsturen

Buurtzorg zou eigenlijk de nieuwe klanten weg moeten sturen, maar overschrijdt expres de budgetten. Verzekeraars moeten daardoor achteraf geld bijleggen om Buurtzorg te redden van een financiële strop.

In 2014 had Buurtzorg 60 miljoen euro te veel uitgegeven, doordat het thuiszorgbedrijf veel meer patiënten had dan in 2013. Uiteindelijk werd het tekort teruggebracht naar 2,7 miljoen euro.

"Onze groei betekent in feite een risico. Theoretisch gezien hebben wij een groot probleem als de zorgverzekeraars extra geleverd werk niet vergoeden. Toen we in een jaar voor 60 miljoen euro meer zorg leverden dan afgesproken, hadden we kunnen omvallen. Dat we door de jaren heen voor ruim 25 miljoen euro aan geleverde zorg niet kregen uitbetaald, is een verlies dat we nemen", aldus Jos de Blok. 

TSN

Buurtzorg probeert in veel gemeenten de thuiszorgactiviteiten en het personeel van het noodlijdende TSN over te nemen. In eerste instantie zou het gaan om ongeveer 7.500 werknemers en de zorgactiviteiten voor ruim dertigduizend ouderen en gehandicapten. 

Buurtzorg heeft naar 270 gemeenten waar TSN actief is een voorstel gestuurd. Meerdere gemeenten hebben dit voorstel afgewezen omdat het ze teveel geld zou gaan kosten. 

Door verschillende afwijzingen kan Buurtzorg minder personeel en hulpbehoevenden overnemen dan werd gedacht. In totaal kunnen Buurtzorg en andere thuiszorgbedrijven volgens De Vereniging van Nederlandse Gemeenten zo'n 3.350 personeelsleden overnemen

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie