'Controle accountantskantoren nog te vaak ondermaats'

De kwaliteit van controles bij de grote accountantskantoren in de wereld verbetert te langzaam. 

Een nieuw rapport van de internationale toezichthouder IFIAR laat zien dat boekhouders nog altijd veel fouten in jaarrekeningen over het hoofd zien en dat controleverklaringen in veel gevallen niet voldoende zijn onderbouwd.

De boekhoudwaakhond deed afgelopen jaar uitgebreid onderzoek naar bijna negenhonderd controles bij een kleine honderd firma's. Daarvan bleek 43 procent ten minste één fout te bevatten.

''Hoewel er een lichte verbetering is ten opzichte van het vorige rapport, is IFIAR niet tevreden dat er genoeg is gedaan om de tekortkomingen in de kwaliteit van wettelijke controles te doorgronden en aan te pakken'', zegt Janine van Diggelen, de Nederlandse voorzitter van de IFIAR.

Controles

IFIAR heeft inmiddels met de zes grootste internationale netwerkorganisaties BDO, Deloitte, EY, Grant Thornton, KPMG en PwC afgesproken dat ze het aantal controles bij beursfondsen waarin fouten voorkomen, in de komende vier jaar met zeker een kwart moeten verminderen.

Ook in Nederland worden de grote accountantskantoren momenteel extra in de gaten gehouden. Toezichthouder AFM zet vooral sterk in op fundamentele hervormingen en cultuurverandering binnen de bedrijven om de problemen aan te pakken.

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie