Rabobank geeft ondernemers ook in weekend binnen 24 uur hun omzet

Ondernemers die een pincontract hebben bij Rabobank, of kasgeld bij die bank afstorten, kunnen vanaf komend weekeinde altijd binnen 24 uur over hun omzet beschikken. 

Ook op dagen dat de bank gesloten is, wordt het geld binnen een etmaal bijgeschreven.

Rabobank is naar eigen zeggen de eerste bank die deze service aanbiedt aan zijn klanten. De bank zegt daarmee tegemoet te komen aan een lang gekoesterde wens van vooral winkeliers om de pinomzet en stortingen binnen een dag terug te zien op hun rekening, ook in het weekeinde en op feestdagen.

Tot dusver krijgen ondernemers de weekendomzet doorgaans bijgeschreven op de eerstvolgende werkdag. In het paasweekeinde bijvoorbeeld betekent dit dat ondernemers pas op dinsdag kunnen beschikken over het geld dat zij op donderdag verdienen.

Transacties

Er wordt al langer gewerkt aan afspraken om ook in het weekeinde transacties tussen banken onderling mogelijk te maken. Dat moet echter in Europees verband geregeld worden en dat kost tijd. Een oplossing wordt op zijn vroegst pas in 2019 verwacht. Daarom kiest Rabobank ervoor winkeliers hun weekendomzet vooruit te gaan betalen.

Brancheorganisatie Detailhandel Nederland reageerde verheugd. ''Het trage banksysteem is winkeliers al jaren een doorn in het oog'', zei secretaris Michel van Bommel. ''Winkeliers wachten elk weekend dagenlang op bijboekingen. Dit is natuurlijk compleet achterhaald en past niet bij een 24/7-economie.''

Technisch excuus

Het voorbeeld van de Rabobank toont volgens Van Bommel aan dat er geen enkel technisch excuus is voor andere banken om achter te blijven. ''Wij hopen dan ook dat andere banken snel aan de slag gaan en hun dienstverlening moderniseren.''

Rabobank heeft 152.000 pinterminals bij zakelijke klanten, goed voor een marktaandeel van 46 procent. In totaal kunnen volgens de bank meer dan 113.000 ondernemers dankzij de nieuwe werkwijze sneller over hun geld beschikken.

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie