Britten willen Iran helpen met financiering handel

De Britse regering gaat Iran helpen bij het financieren van exporten. Ook zal in mei een grote Britse handelsmissie naar Iran afreizen, meldde woensdag de Britse minister Sajid Javid (Handel).

Groot-Brittannië gaat met Europese partners en banken samenwerken om bepaalde restricties bij het bancaire verkeer weg te nemen. Die beperkingen waren onderdeel van de internationale sancties tegen Iran die in januari werden opgeheven.

Door de restricties was het bijvoorbeeld niet mogelijk om geld over te maken naar Iraanse bedrijven. Het Britse handelskredietagentschap heeft inmiddels een akkoord getekend met zijn Iraanse tegenhanger.

Volgens Javid gaat het om de grootste Britse handelsmissie naar Teheran ooit. Bestuurders uit de olie-industrie, de financiële sector en de bouw- en ingenieursbranche doen mee aan de missie. De minister ziet ''bijna ongekende'' zakelijke mogelijkheden in Iran.

Maandag werd nog bekend dat Shell zijn schuld aan Iran van 1,77 miljard euro volledig heeft afgelost. Die schuld hing samen met olieleveringen die nog niet waren betaald als gevolg van de sancties.

Westerse oliebedrijven staan te trappelen om Iran weer te betreden in verband met de enorme olie- en gasvoorraden van het land.

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie