NIBC heeft vorig jaar aanzienlijk meer winst geboekt dan een jaar eerder. De Haagse bank verleende meer kredieten aan het midden- en kleinbedrijf en huizenkopers en trok bovendien meer spaargeld aan.

NIBC realiseerde in 2015 een nettowinst van 71 miljoen euro. Een jaar eerder bleef de winst beperkt tot 24 miljoen euro, onder meer door de eenmalige bijdrage van 18 miljoen euro aan de nationalisering van SNS.

De operationele opbrengsten groeiden vorig jaar door hogere rente-inkomsten en provisies met 7 procent, naar 316 miljoen euro.

De kredietverlening aan het bedrijfsleven zwol met 5 procent aan, tot 9,2 miljard euro. De hypotheekportefeuille groeide daarnaast met een half miljard euro naar 8,6 miljard euro. Consumenten zetten per saldo 1 miljard euro meer weg op hun spaarrekeningen bij NIBC, waardoor hun totale tegoeden toenamen tot 10 miljard euro.

Groei

NIBC verwacht ook dit jaar te kunnen groeien, zowel in aantal klanten als met de winst die wordt behaald. De bank rekent er daarbij op dat de situatie op de financiële markten kwetsbaar en onrustig blijft, maar denkt zich aan de steeds veranderende situatie te kunnen aanpassen.

''We zijn wendbaarder dan veel grote banken'', zei bestuursvoorzitter Paulus de Wilt in dat verband. ''We kunnen snel schakelen tussen sectoren en producten. De lage rente is natuurlijk niet gunstig, maar die situatie geldt voor iedereen in de branche. Je moet vooral zorgen dat je meeverandert.''

Een beursgang van NIBC is momenteel niet aan de orde, aldus De Wilt. ''Gezien de huidige ontwikkeling van het rendement duurt het nog zeker twee tot drie jaar voordat dit onderwerp weer op tafel komt'', stelde hij. Door de kredietcrisis zag NIBC in 2007 af van een eerder aangekondigde gang naar de aandelenbeurs.