EU-lidstaten hebben donderdag afgesproken om automatisch informatie uit te wisselen over de belastingen die multinationals betalen.

Het akkoord werd donderdag bereikt bij een vergadering van ministers van Financiën en Economie in Brussel.

De nieuwe regels gelden voor multinationals die in meerdere EU-landen actief zijn. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat lidstaten alle informatie krijgen die ze nodig hebben om te voorkomen dat grote bedrijven belasting ontwijken in de landen waar ze winst maken.

EU-commissaris Pierre Moscovici (Economische en Monetaire Zaken) noemt de afspraken een grote stap richting meer transparantie over belastingzaken. Hij ziet het als "een belangrijk signaal dat de EU klaar is om het doel van eerlijke en effectieve belastingheffing te bereiken".

De afspraken zijn een belangrijk onderdeel van het plan tegen belastingontwijking dat eind januari is gepresenteerd door de Europese Commissie.

Transparantie

De commissie probeert belastingontwijking door bedrijven en hun pogingen tot het verlagen van belastingdruk tegen te gaan door strengere eisen te stellen aan transparantie van multinationals. Lidstaten moeten de informatie vervolgens onderling uitwisselen.

Bedrijven moeten jaarlijks bepaalde belastinggerelateerde informatie verstrekken aan de autoriteiten in elk belastinggebied waarin zij actief zijn. Het gaat dan onder meer om informatie over de omzet, de winst, al afgedragen belasting en het aantal medewerkers.

Lidstaten krijgen twaalf maanden te tijd om de maatregelen in eigen land in te voeren.