Op tientallen Nederlandse scheepswerven worden honderden Roemeens werknemers aan het werk gezet voor een zeer laag loon. Omgerekend zou het gaan om een brutoloon van 1 euro per uur, meldt vakbond FNV zaterdag. 

Netto houden de Roemen er nog wel wat aan over, omdat er een reeks vergoedingen zijn.

De scheepswerven maken gebruik van de Europese A1-regeling, die bedoeld is voor buitenlandse werknemers die kort in Nederland werken. Met de regeling hoeven onder andere sociale premies niet in Nederland betaald te worden.

Voor een werkgever worden de Roemeense werknemers zo flink goedkoper dan hun Nederlandse collega's. De FNV wil nu dat deze regeling wordt gemoderniseerd.

Misstanden 

"Medewerkers worden via allerlei trucs tegen elkaar uitgespeeld", zegt Masja Zwart van FNV. "Laat de Nederlandse en Roemeense werkers op de scheepswerven gewoon collega's zijn en geen concurrenten. Sommige van deze Roemenen werken al zeven, acht jaar op deze werf en hebben recht op een echte baan."

FNV zegt de misstanden op het spoor te zijn gekomen na een onderzoek naar de beloningen van 120 Roemenen bij de Groningse scheepwswerf GS Yards in Waterhuizen.