De detailhandel heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar 1,3 procent meer omgezet dan in dezelfde periode een jaar eerder. 

De omzetstijging komt vooral voor rekening van de foodsector en webwinkels, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

De non-foodsector zag de groei teruglopen ten opzichte van de voorgaande kwartalen. Vooral bij de winkels in computers en software namen de opbrengsten sterk af.

In het laatste kwartaal van vorig jaar steeg de omzet in de detailhandel voor het vijfde kwartaal op rij. In het voor de sector belangrijkste kwartaal van het jaar groeide het volume met 1,6 procent iets harder dan de omzet.

Omzet detailhandel

Bron: CBS© NU.nl/Jerry Vermanen

Prijsniveau

Het prijsniveau was dan ook ongeveer gelijk aan dat van een jaar eerder. Bij een eerdere raming meldde het CBS al dat de omzet van de detailhandel vorig jaar met 1,4 procent is toegenomen. Dit cijfer is niet gewijzigd.

De omzetstijging kan vooral worden toegeschreven aan de foodsector. Deze sector zette in het vierde kwartaal 2,1 procent meer om dan dezelfde periode het jaar ervoor.

Ook webwinkels en postorderbedrijven deden het goed. Zij zagen hun omzet met bijna 19 procent toenemen.

Non-food

Bij de winkels in non-foodartikelen stagneerde daarentegen de groei. De omzet nam nog wel met 0,4 procent toe, maar de toename was veel minder groot dan in voorgaande kwartalen.

Bij bijna alle soorten winkels in deze branche was de omzetgroei in het afgelopen kwartaal lager dan voorheen. Zo hebben kleding- en schoenenwinkels 2,9 procent minder omzet gedraaid.

De omzet van woonwinkels en winkels die producten voor persoonlijke verzorging verkopen, is nog wel behoorlijk toegenomen. Maar ook de prestatie van deze winkels bleef achter ten opzichte van eerdere kwartalen.

Computers

Dat er in de tak consumentenelektronica minder is verkocht, komt voor een groot deel voor rekening van winkels die computers en software verkopen.

Het gaat dan met name om bedrijven die vooral via fysieke winkels verkopen. Hun omzet daalde in het vierde kwartaal met bijna 27 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dit is de sterkste afname sinds eind 2004.

Over heel 2015 is de omzet van winkels in computers en software met ruim 18 procent gedaald. Dit maakt dat 2015 het slechtste jaar is sinds 2004. Een opleving in 2014 bleek van korte duur te zijn geweest.

Het aantal bedrijven in deze deelbranche loopt al jaren hard terug. Begin 2007 waren er nog 1.510 ondernemingen actief. Begin dit jaar waren er nog 920 over.