Het aantal octrooien dat vorig jaar aan Nederlandse bedrijven is verleend is met ruim 17 procent gestegen tot 2.000. Dat is het hoogste aantal in tien jaar tijd. 

Nederlandse ondernemingen deden 7.100 aanvragen bij het Europees Octrooibureau (EOB), een toename van 3,3 procent. Het aantal aanvragen ligt hiermee aanzienlijk hoger dat de gemiddelde Europese toename, wat uitkomt op 0,3 procent. 

Dat blijkt uit het donderdag gepresenteerde jaarrapport van het EOB. Nederland staat na Zwitserland op de tweede plaats als het gaat om het aantal octrooiaanvragen per miljoen inwoners. In 2014 was Nederland nog derde en het jaar daarvoor vierde. 

Philips vroeg wereldwijd de meeste octrooien (2.402) aan en laat daarmee Samsung, de nummer een van 2014, achter zich. Ook LG, Huwaei en Siemens staan in de mondiale top vijf.

Behalve Philips hebben ook bedrijven als DSM, Shell, NXP, ASM, Unilever en AKZO/Nobel hoge noteringen. Aanvragen op het gebied van medische technologie bleven het populairst, gevolgd door digitale communicatie en computertechnologie.

Regio's

Regionaal gezien worden de meeste octrooiaanvragen gedaan in Noord-Brabant (48 procent), daarna in Zuid-Holland (16,3 procent) en Limburg (15,9 procent). De sterkste stijging in het aantal aanvragen was te zien in de provincie Flevoland, met een plus van 54 procent. 

Buiten Nederland komen de meeste aanvragen naast Nederland uit de Verenigde Staten, Duitsland, Japan en Frankrijk. De sterkste stijging onder buitenlandse aanvragen komt voor rekening van de Verenigde Staten en China.

Volgens minister Kamp van Economische Zaken is de sterke Nederlandse positie een afspiegeling van het belang van het ontwikkelen van innovatie producten. "Dat is goed nieuws want innovatie verhoogt de productiviteit en dat leidt tot hogere groei en welvaart", aldus Kamp.