De curator van het failliet verklaarde moederbedrijf van Perry Sport en Aktiesport wil een kort geding aanspannen tegen de banken van Unlimited Sports Group (USG).

Dat bevestigt een woordvoerder van USG na berichtgeving door de NOS.

Curator Toni van Hees is boos, omdat de banken de volledige omzet willen opeisen, terwijl de geldkraan werd dichtgedraaid vlak voordat de salarissen over februari uitbetaald hadden moeten worden.

Volgens Van Hees stopten de banken de financiering in de wetenschap dat het personeel wel zou doorwerken. ING, Rabobank, Deutsche Bank en Bank of America Merrill Lynch zijn de betrokken banken.

"De mensen in de winkels verdienen nu geld voor de banken terwijl die banken geen salaris meer wilden betalen," zegt hij tegen de NOS. "Het gaat veelal om zeer loyale werknemers met een bescheiden salaris die nu hun huur niet kunnen betalen of zelfs geen geld hebben voor de bus naar het werk."

Woensdag werd bekend dat het UWV de betalingsverplichting van de salarissen over zal nemen, maar dat dit enkele weken in beslag neemt. In de tussentijd ontvangen zij geen loon.

Omzet

De banken hebben een pandrecht op de voorraden en vinden dat ze recht hebben op de omzet die wordt gedraaid met de verkoop van spullen in winkels.

Maar volgens de curator hebben de banken alleen recht op de inkoopwaarde van een deel van de voorraad. Dat bedrag is lager dan de verkoopwaarde.

De voorraden van USG hebben een inkoopwaarde van ongeveer 60 miljoen euro. Op een groot deel ervan rust een eigendomsvoorbehoud van leveranciers. De banken hebben een pandrecht op de gehele voorraad.

Gevaar

USG heeft met de belangrijkste leveranciers afspraken kunnen maken over de verkoop van de voorraad in de winkels. Met de banken is nog geen overeenstemming bereikt. Toch wordt de verkoop via de winkels nu al door de curator voortgezet.

"Nu blokkeren zij elke betaling, omdat al het geld van de dagelijkse verkoop nu gewoon bij de banken blijft als een soort onderpand", legt de woordvoerder uit.

Dat USG nu geen enkele schuldeiser kan betalen, brengt het voortbestaan van de winkels die nog open zijn "ernstig in gevaar". "Als de winkels niks meer te bieden hebben, geen personeel of geen spullen, dan houdt het op."

Compromis

Het is nog niet duidelijk of en wanneer het kort geding daadwerkelijk wordt aangespannen. "Er is altijd een compromis mogelijk. En vooral als dat in het belang is van de crediteuren en vooral de werknemers van USG, Perry Sport en Aktiesport", stelt de woordvoerder.

"Daar draait het natuurlijk om, want de rekeningen moeten kunnen worden betaald. Dat kan nu niet, omdat het geld bij de banken ligt."

Video: Hoe werkt een faillissement?

In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?
In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?

Animatie: In60seconds