De curator van het failliet verklaarde moederbedrijf van Perry Sport en Aktiesport bepaalt woensdag met welke overnamekandidaten deze week nog verder wordt gepraat.

Twintig serieuze kandidaten hebben zich voor de deadline van woensdag 14.00 uur ingeschreven, zegt een woordvoerder van USG tegen NU.nl.

De geselecteerde partijen krijgen een uitnodiging om donderdag of vrijdag verder te praten met de curator Toni van Hees en zo mogelijk een overeenkomst te sluiten.

Van de groep geïnteresseerden hebben er negen in ieder geval een geheimhoudingsverklaring getekend en een informatiepakket ontvangen.

Het gaat zowel om nationale als internationale partijen. In de groep zitten niet alleen investeringsmaatschappijen, maar ook branchegenoten.

Hele keten

"Het is de wens van de curator, maar natuurlijk ook van de vakbonden, dat een bod niet één winkel of drie winkels betreft, maar het liefst de hele keten. Waardoor je ook qua werkgelegenheid niet te veel schade berokkent", zegt de woordvoerder.

"Anders moet je per winkel gaan onderhandelen en per vestiging nieuwe voorwaarden gaan stellen. Dat kan zomaar een heel langdurig proces zijn en ook een proces dat niet in het voordeel is van de huidige werknemers."

Eerder werd duidelijk dat investeringsmaatschappij Convent Capital een bod wil doen op Perry Sport. De woordvoerder kan niet bevestigen of er met deze partij wordt onderhandeld.

Sterke merken

De curator richt zich op een doorstart van de meest sterke merken en ketens van USG. "Dat zijn niet alleen Perry Sport en Aktiesport, maar ook een groot aantal sportmerken zoals Ellesse en Le coq sportif", stelt de zegsman.

USG is vorige week dinsdag failliet verklaard. Daarmee is ook een groot deel van de 53 dochtervennootschappen onder die holding op de fles gegaan.

De woordvoerder spreekt van "een domino-effect". "Dit was een gevolg van het feit dat het krediet van de gehele groep bevroren was. Inmiddels is het verkoopproces van alle bedrijfsactiviteiten gestart."

Zo'n 2.500 personeelsleden worden door de faillissementen geraakt. USG heeft ongeveer 350 winkels. Een deel daarvan bestaat uit shop-in-shops.

De winkels en webwinkels zijn op dit moment nog open en de salarissen moeten nog steeds worden uitbetaald.

Salarissen

De banken hebben een dag voordat de salarissen over februari uitbetaald hadden moeten worden het krediet opgezegd en de rekeningen geblokkeerd. Uitkeringsinstantie UWV heeft de betaling van het personeel nog niet overgenomen.

"Dit bekent dat zij pas over een volle week hun salaris uitbetaald kunnen krijgen over de maand februari. Dat is natuurlijk niet leuk."

"Het UWV zal deze betalingsverplichting weliswaar overnemen, maar dat neemt enkele weken in beslag. In de tussentijd zitten de werknemers zonder geld met alle gevolgen van dien", aldus USG.

Op dinsdag zijn de ontslagbrieven voor alle medewerkers verzonden. Deze week worden op twaalf locaties informatiebijeenkomsten voor de medewerkers georganiseerd.

Bezorgd

"Iedereen is natuurlijk heel erg bezorgd. Vooral de vakbonden en de werknemers. Maar ook de curator, omdat die nogal wat financiële hobbels moet nemen, in overleg met het bankenconsortium dat USG financiert." 

Eén van die hobbels heeft te maken met de voorraden. De belangrijkste zekerheid voor de betrokken banken Rabobank, ING, Deutsche Bank en Bank of America Merrill Lynch is een pandrecht op de voorraden.

De voorraden van USG hebben een inkoopwaarde van ongeveer 60 miljoen euro. "Op een groot deel ervan rust een eigendomsvoorbehoud van leveranciers. De banken hebben een pandrecht op de gehele voorraad."

USG heeft met de belangrijkste leveranciers afspraken kunnen maken over de verkoop van de voorraad in de winkels. Met de banken is nog geen overeenstemming bereikt. Toch wordt de verkoop via de winkels nu al door de curator voortgezet.

Video: Hoe werkt een faillissement?

In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?
In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?

Animatie: In60seconds