De verkoop van tweedehands auto's zat vorige maand stevig in de lift. In februari werden bijna 10 procent meer occasions verkocht aan particulieren dan een jaar eerder.

In februari kochten particulieren 157.992 tweedehands auto's, blijkt uit nieuwe cijfers van brancheorganisatie Bovag. De verkoop van gebruikte bestelwagens steeg met een kleine 15 procent tot 15.250 stuks.

Daarmee komt de occasionverkoop komt ''goed uit de startblokken in 2016'', oordeelt de branche. Nieuwe personenwagens rollen dit jaar tot nu toe juist in beduidend kleinere aantallen de showrooms uit.

In november en december was nog sprake van een verkoophausse, omdat veel zakelijke rijders een nieuwe auto aanschaften om nog te kunnen profiteren van oude bijtellingsregels.

De vakhandel verkocht vorige maand voornamelijk tweedehands auto's van jonger dan twee jaar en van vijftien jaar of ouder.

Het merk dat door de handelaren het meest aan de man werd gebracht was Volkswagen. Bijna een op de negen verkochte occasions was een VW. Het Duitse merk wordt gevolgd door Peugeot, Opel, Renault en Ford.