Detailhandel Nederland stuurt zaterdag een brandbrief naar alle gemeenten in Nederland over de parkeertarieven bij winkelcentra. Die tarieven zijn te hoog volgens winkeliers.

Detailhandel Nederland maakt zich zorgen over de groeiende leegstand in de winkelcentra. Die liep in de afgelopen jaren op tot een recordhoogte. 

Bovendien zijn er in veel gemeenten nog plannen om het winkelareaal verder uit te breiden. Naar verwachting komt er in de komende jaren nog 1,2 miljoen vierkante meter winkelruimte bij.

Gemeenten moeten volgens de brancheorganisatie meteen in actie komen. Het afschaffen of verlagen van parkeertarieven is een eerste stap. Die vormen nu een barrière voor de consument.

'Twee voor twaalf'

"De gemeenten moeten direct aan de slag'' benadrukt voorzitter Guido van Woerkom. ''Het is twee voor twaalf geweest. In de afgelopen jaren maakten gemeenten bewust of onbewust verkeerde keuzen."

Van Woerkom noemt de gemeente Assen als voorbeeld: "Daar stegen de parkeertarieven met 45 procent, nam de winkelleegstand toe tot 17,5 procent en als klap op de vuurpijl nam Assen ook nog eens het besluit om een gigantisch outletcentrum buiten de stad te realiseren.''