Thuiszorgorganisatie Buurtzorg en andere zorgaanbieders kunnen ten minste 3.350 medewerkers overnemen van het failliete TSN Thuiszorg.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten laat dat donderdag weten. Het aantal is gebaseerd op "de huidige informatie van gemeenten". De bewindvoerders verwachten nog reacties van andere gemeenten.

De VNG zegt dat "de continuïteit van de relatie tussen hulpverlener en cliënt blijft bestaan" en de thuiszorgers behouden hun arbeidsvoorwaarden. 

Bewindvoerders Daniels en Van der Hel tonen zich tevreden over dit voorlopig resultaat. "Het is mooi dat dit is bereikt door een constructieve opstelling van veel betrokken partijen."

Gemeenten

TSN Thuiszorg kwam in de financiële problemen door de dalende bijdrage van gemeenten voor de zorg. TSN was naar eigen zeggen 27 euro per uur kwijt aan het onderdeel 'hulp bij de huishouding', terwijl gemeenten daar maar zo'n 21 euro voor betalen. Om dat op te vangen, verlaagde de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland de uurlonen van de betreffende werknemers met 20 tot 30 procent.

De rechter verbood dit, waardoor TSN in acute geldnood kwam. In het najaar van 2015 vroeg het uitstel van betaling aan.

Buurtzorg Nederland deed daarop het aanbod om 7.500 medewerkers van het noodlijdende TSN over te nemen, zo'n driekwart van het oude bedrijf. Dat aantal werd later bijgesteld naar tussen de vijtienhonderd en vierduizend.

Voor de overname van het werk had Buurtzorg als voorwaarde gesteld dat de gemeenten daar volgens het bedrijf voldoende voor zouden betalen; meer dan 21 euro per uur. 

Weigering

Juist vanwege die voorwaarde hebben ook een aantal gemeenten het bod van Buurtzorg donderdag geweigerd, waaronder grote steden als Apeldoorn en Utrecht.  Apeldoorn zegt 40.000 euro extra kwijt te zijn als Buurtzorg dat werk zou overnemen.

"Als we Buurtzorg extra geld zouden geven, zouden we ook de andere aanbieders moeten compenseren en dan hebben we het over een half miljoen euro, alleen al dit jaar. Voor dat geld is dan geen enkel huis extra schoongemaakt'', zo stelt de gemeente. 

Naast Utrecht en Apeldoorn hebben bijvoorbeeld Woudenberg, Nijmegen, Winterswijk, Doetinchem en Losser aangegeven niet in te gaan op het aanbod van Buurtzorg. Volgens de bewindvoerders hebben 99 van de 137 gemeenten de knoop inmiddels doorgehakt. Enkele gemeenten hebben ook aangegeven in zee te gaan met concurrenten.