Bonden en werkgevers slaan de handen ineen om mensen die ontslagen worden bij failliete winkelketens snel aan nieuw werk te helpen. 

Dat zei een woordvoerder van branchevereniging Detailhandel Nederland woensdag.

''Het is belangrijk dat mensen snel weer aan de slag komen'', aldus de zegsman. ''Wij denken dat het kan, vaak ook binnen de detailhandel. Er is een hoop werk in de branche en vrij een groot verloop. Het is vooral een kwestie van de juiste mensen op de juiste plek krijgen.''

Vaak wordt daarvoor bij grote ontslagrondes een zogenoemd mobiliteitscentrum ingericht. Daar kunnen mensen terecht voor bijvoorbeeld bijscholing of hulp bij het solliciteren. In dit geval ligt dat lastiger omdat door het hele land mensen werkloos raken. Toch willen werkgevers en bonden ontslagen winkelbedienden hulp bieden, al kunnen zij daarvoor niet terecht op een fysieke locatie.

Overheid

Daarbij is hulp van de overheid zeer welkom. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) heeft al gezegd dat ontslagen V&D-medewerkers in aanmerking kunnen komen voor brug-ww.

Dat is een regeling voor mensen die een nieuwe baan aanvaarden waarvoor bij- of omscholing noodzakelijk is. Zij krijgen voor de uren die zij daaraan besteden een uitkering.

Dat Asscher dat instrument wil inzetten vindt Detailhandel Nederland positief. Ook uitkeringsinstantie UWV heeft volgens de woordvoerder beloofd mee te denken over hoe mensen zo snel mogelijk de juiste begeleiding kunnen krijgen.

Hoe de samenwerking met in ieder geval FNV en CNV er precies uit komt te zien, wordt volgende week verder besproken.