Werkgevers in de thuiszorg zouden eens wat vaker naar hun klanten moeten kijken, de mensen die zorg nodig hebben, in plaats van continu te ruziën met elkaar, zegt directeur Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie dinsdag.

Ze reageert daarmee op uitlatingen van werkgeversorganisatie BTN. De branchevereniging dreigt naar de rechter te stappen als thuiszorgorganisatie Buurtzorg activiteiten van het bijna failliete TSN overneemt, en daarvoor 5 miljoen euro subsidie wil uit een speciaal zorgpotje. Volgens BTN komt dat neer op verboden staatssteun.

''Laat ze nu eens over hun eigen schaduw heen stappen en samen kijken hoe de zorg voor de veertigduizend cliënten van TSN goed kan worden geregeld", aldus Veldman.

"Het gaat hier om kwetsbare mensen, die langer zelfstandig thuis blijven wonen. Maar die daarbij wat ondersteuning nodig hebben. Dat moet de eerste prioriteit zijn van iedereen in die sector'', aldus Veldman.

Overnemen

Buurtzorg wil de activiteiten van TSN overnemen en is daarover in gesprek met een groot aantal gemeenten. Als alle gemeenten meedoen denkt Buurtzorg dat het vierduizend van de achtduizend werknemers van TSN kan overnemen.

Het is nog onduidelijk hoeveel van de veertigduizend klanten van TSN in dat geval hun zorg houden. Gemeenten hebben tot woensdag de tijd om te beslissen of ze met Buurtzorg in zee willen.

Actie

Ongeveer tweehonderd thuiszorgers voerden dinsdagmiddag in Hengelo actie voor het ondersteunen van TSN-medewerkers . De vrouwen willen dat de gemeenten ingaan op het voorstel van Buurtzorg om het werk van het noodlijdende TSN over te nemen. Dan kunnen zij hun baan houden en de cliënten hun vaste hulp.

De manifestatie was op touw gezet door vakcentrale FNV. De Kamerleden Henk Krol (50Plus) en Renske Leijten (SP) spraken de vrouwen toe.

Gemeenten besluiten naar verwachting uiterlijk woensdag of ze ingaan op het overnamebod van Buurtzorg om delen van het wankelende TSN over te nemen. De bewindvoerders van de thuiszorgorganisatie en FNV staan achter de plannen.

Dinsdag werd bekend dat Woudenberg, Nijmegen, Winterswijk, Doetinchem, Losser in ieder geval niet in zee gaan met Buurtzorg. Ook de gemeente Utrecht gaat niet in op het bod van Buurtzorg.