Unlimited Sports Group (USG), het moederbedrijf van Perry Sport en Aktiesport, is failliet verklaard.

De rechtbank heeft het faillissement dinsdagmiddag uitgesproken. Dat bevestigt de woordvoerder van USG, Toni van Hees, aan NU.nl.

"Het kon niet anders", aldus Van Hees. "De banken hebben de financiering stopgezet en er was geen interesse om de hele vennootschap over te nemen. Er is zeker wel interesse in de winkels en we gaan de komende tijd met deze partijen in gesprek. We gaan proberen de winkels zoveel mogelijk in paketten te verkopen."

De winkels zullen voorlopig open blijven. Ook de webwinkels zijn nog in bedrijf, terwijl de curator op zoek is naar mogelijke kopers die verder willen met de ketens.

Het faillissement komt volgens CNV-bestuurder Martijn den Heijer niet als een verrassing. ''Het is te hopen dat een partij wordt gevonden die een doorstart aandurft'', zei hij in een reactie. ''Dan kan een deel van de werkgelegenheid behouden blijven.''

Uitstel van betaling

Afgelopen maandag kreeg Unlimited Sports Group (USG) uitstel van betaling. In Nederland is het bedrijf vooral bekend van Perry Sport en Aktiesport, maar in totaal heeft USG 350 winkels en zo’n 2.500 werknemers.

Traditionele winkelketens hebben het al langer moeilijk. Ze verliezen marktaandeel aan online winkels en vaak wordt ook aangehaald dat er simpelweg erg veel winkels zijn.

Voor Perry Sport en Aktiesport geldt specifiek dat ze last hebben van de faillissementen van Scapino en V&D, de belangrijkste zakenpartners van USG. 

Perry Sport had elf zogenaamde shop-in-shops in de vestigingen van V&D en er waren 128 shop-in-shops van Aktiesport in de Scapino's. Voor V&D is vooralsnog geen structurele oplossing en in de nieuwe plannen bij Scapino komt Aktiesport niet voor.

In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?

In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?
In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?

Animatie door in60seconds