Utrecht gaat niet in zee met Buurtzorg Nederland of diens dochteronderneming Familiehulp.

 

Een van de dertien huidige aanbieders van thuishulp in Utrecht mag het contract van het bijna failliete TSN Thuiszorg overnemen, heeft het Utrechtse stadsbestuur maandag besloten. Daarmee is Utrecht voor zover bekend de eerste gemeente die negatief beslist over de kwestie.

Het belangrijkste struikelblok is volgens het college de transitievergoeding die Buurtzorg vraagt voor overname van de contracten van TSN. Landelijk gaat het om een bedrag van 5 miljoen euro. Utrecht moet daarvan 60.000 euro betalen.

Om te voorkomen dat deze bijdrage als ongeoorloofde staatssteun wordt gezien, zou Utrecht alle andere thuishulpaanbieders in de stad een gelijkwaardig bedrag moeten aanbieden. Dat zou Utrecht ruim een miljoen euro gaan kosten zonder dat er ook maar een huis is gepoetst.

In Utrecht krijgen 5.500 mensen hulp. TSN verzorgt vierhonderdvijftig adressen en garandeert die hulp tot 25 april van dit jaar. Voor die tijd wil Utrecht de TSN-adressen via een aanbesteding bij een andere aanbieder onderbrengen.

De nieuwe aanbieder moet alle TSN-hulpen overnemen tegen het huidige salaris en de relatie tussen hulp en klant moet in stand blijven.

Uiterlijk woensdag

Gemeenten hoeven pas uiterlijk woensdag te besluiten of ze ingaan op het overnamebod van Buurtzorg op delen van het wankelende TSN Thuiszorg, dat heeft een medewerker van bewindvoerder Jacques Daniels maandag bevestigd na berichtgeving in het AD.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat gemeenten dit besluit uiterlijk maandag zouden nemen, maar omdat veel raadsvergaderingen pas dinsdag plaatsvinden is de deadline verschoven naar woensdag. De bewindvoerders van TSN en vakbond FNV staan achter de plannen, maar de branche is kritisch.

TSN was de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland. Het bedrijf kwam echter in financiële nood. Het probeerde de lonen van medewerkers eenzijdig te verlagen, maar werd door de rechter teruggefloten. Eind november kreeg het bedrijf uitstel van betaling.