Ahold en Delhaize moeten van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) mogelijk winkels in Belgiën afstoten om toestemming te krijgen voor hun voorgenomen fusie.

Dat bleek maandag na een speciale vergadering bij Albert Heijn België, meldt de Belgische krant De Tijd.

"In reactie op bezwaren van de BMA, hebben beide bedrijven voorgesteld een beperkt aantal winkels in België te desinvesteren, zodat goedkeuring voor de fusie zou kunnen worden verleend", stelt Ahold in een persverklaring.

Het gaat zowel om supermarkten van Albert Heijn als van Delhaize. Dit proces wordt pas gestart nadat de aandeelhouders zich over de fusie hebben uitgesproken op 14 maart. De BMA heeft overigens nog geen definitief oordeel geveld. Het uiteindelijke oordeel kan nog anders uitvallen.

Ahold wil nu nog niet over aantallen speculeren, omdat het definitieve besluit pas in de tweede helft van maart wordt verwacht. 

Vestigingen

De Tijd meldt dat het voor Albert Heijn om acht vestigingen zou gaan. Albert Heijn-supermarkten in Kiel, Antwerpen Groenplaats, Oudenaarde, Lokeren, Leuven, Boortmeerbeek, Turnhout en Gent Overpoort zouden volgens de krant worden afgestoten. Dit zijn winkels in eigen beheer. Die zijn dus niet in handen van franchisenemers.

Hoeveel Delhaize-winkels dicht moeten, is nog onduidelijk. Een woordvoerder van Delhaize heeft tegen De Tijd gezegd dat het om "een klein aantal" franchisewinkels van deze keten gaat. Een bron zegt tegen de krant dat er vijf supermarkten van deze keten afgestoten moeten worden.

In totaal zouden ongeveer vierhonderd medewerkers geraakt worden door het afstoten van de winkels, aldus de krant. Het bedrijf wil wel proberen de winkels te verkopen met behoud van werkgelegenheid.

Dominant

Het nieuwe fusiebedrijf zou in een aantal regio's in Vlaanderen een te dominante positie hebben, melden betrokken vakbonden. Dat is waarom de toezichthouder om maatregelen vraagt.

Albert Heijn heeft nu 38 winkels in België, maar wil er tegen het einde van 2016 vijftig hebben. De keten blijft dus nieuwe supermarkten openen. Delhaize is met 838 winkels in heel België actief.

Fusie

In de zomer van vorig jaar kondigden de bedrijven aan te willen fuseren. Het nieuwe bedrijf zal Ahold Delhaize heten en wereldwijd 6.500 winkels tellen.

De partijen draaiden in 2014 samen een omzet van 54,1 miljard euro. De gezamenlijke nettowinst kwam uit op zo'n 1 miljard euro. Er werken ruim 350.000 mensen bij Ahold en Delhaize.