De tien grootste levensverzekeringsmaatschappijen in Nederland zouden samen 1 miljard euro investeren in modehuizen die bont en exotisch leer gebruiken.

Het overgrote deel van dat bedrag (91 procent) komt voor rekening van NN Group (13,3 procent), APG Groep (20,5 procent), Allianz (25,9 procent) en Legal & General (31,3 procent), meldt de Eerlijke Verzekeringswijzer in een dinsdag gepubliceerd onderzoek

"De genoemde vier verzekeraars investeren voor in totaal 912 miljoen euro in zes modehuizen en kunnen hiermee grootinvesteerders in de productie van bont en exotisch leer worden genoemd", aldus de Eerlijke Verzekeringswijzer.

Achmea, Aegon, ASR, Delta Lloyd, Generali en Vivat Verzekeringen verzekeren in twee of meer van de zeven onderzochte modehuizen.

Het gaat om de modehuizen die bont, krokodillen- en slangenleer verwerken in onder meer kleding, tassen en schoenen. Voor het onderzoek is gekeken naar Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH), Burberry, Kering, Aeffe, Hermès, Jimmy Choo en Prada.

Dierenleed

"Wat betreft de productie en handel in bont en exotisch leer gaat de Eerlijke Verzekeringswijzer uit van het standpunt dat dit onnodig dierenleed veroorzaakt en in het geheel zou moeten worden uitgebannen." Sommige dieren worden voor hun vacht of huid gedood met wildklemmen, doodgeslagen of levend gevild.

Van de 1 miljard euro gaat 94 procent naar de modehuizen LVMH (526,6 miljoen euro), Burberry (286,7 miljoen euro) en Kering (130,7 miljoen euro).

Beleid

De Eerlijke Verzekeringswijzer wijst erop dat Achmea, Aegon, Delta Lloyd dierenwelzijn in hun beleid hebben opgenomen, terwijl ze wel in de genoemde modehuizen investeren.

Aegon, NN Group en ASR zeggen de productie van en handel in bont onacceptabel te vinden, maar investeren toch in respectievelijk vier, vijf en twee van de genoemde ondernemingen.

"ASR gaf aan dat de beleggingen in de twee bedrijven niet in strijd zijn met het beleid van de verzekeraar. Bedrijven die betrokken zijn bij de productie en handel in bont en exotisch leer worden niet automatisch uitgesloten." Aegon zou hebben gezegd de eigen positie in deze bedrijven te heroverwegen.

Scores

Van de onderzoekers krijgt Achmea de score vijf (twijfelachtig). Aegon, ASR en NN Group krijgen de score twee (slecht).

Allianz, APG Groep (moederbedrijf Loyalis), Delta Lloyd, Generali, Legal & General en Vivat Verzekeringen scoren met een één zeer slecht.

"Geen van de tien verzekeraars wendt zijn invloed serieus aan om de productie van en handel in bont en exotisch leer te beëindigen. Alleen Achmea gaat tenminste nog de dialoog met modebedrijven aan wanneer deze hierdoor negatief in het nieuws komen", menen de onderzoekers.

Uitbannen

Begin 2013 is de Wet verbod pelsdierhouderij ingevoerd. Tot 2024 geldt een overgangsperiode, vanaf dat jaar is de productie van bont verboden. De Eerlijke Verzekeringswijzer roept verzekeraars op om nu al in te zetten op het uitbannen van het gebruik van bont en exotisch leer.

"Ze kunnen dit doen door te stoppen met investeren in bedrijven die hierbij betrokken zijn of door per direct hun invloed te gebruiken om zo beëindiging van deze activiteiten af te dwingen."

Duurzaamheid

Het Verbond van Verzekeraars stelt in een reactie dat duurzaamheid voor verzekeraars een belangrijke rol speelt bij het beheren en beleggen van honderden miljarden euro's aan vermogen.

"Verzekeraars laten als het gaat om duurzame investeringen al jaren een stijgende lijn zien. Dat wijzen onderzoeken van de Eerlijke Verzekeringswijzer en de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) ook uit", meent de koepelorganisatie. 

Het Verbond van Verzekeraars benadrukt dat verzekeraars die deelnemen aan het Keurmerk Klantgericht Verzekeren verplicht zijn over hun beleggingsbeleid te publiceren. Daar staat ook in wat de grenzen zijn die de verzekeraars in acht nemen. Alle genoemde verzekeraars, behalve Legal & General, hebben dit keurmerk.

Individuele afweging

"In het deelonderzoek naar de niche bont en leer is het een individuele afweging van maatschappijen om al dan niet te investeren in modehuizen - zeker nu er een overgangsmaatregel geldt tot 2024."

Het onderzoek is in opdracht van de Eerlijke Verzekeringswijzer uitgevoerd door onderzoeksbureau Profundo. De Eerlijke Verzekeringswijzer is onderdeel van de Eerlijke Geldwijzer, een initiatief van Amnesty International, de Dierenbescherming, FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib en PAX.