De Chinese wapenexport is in de afgelopen vijf jaar bijna verdubbeld.

Dat meldt het vredesonderzoekscentrum Sipri in Stockholm in een maandag verschenen rapport over de internationale wapenhandel. Tussen 2011 en 2015 is de Chinese uitvoer van zware wapens met 88 procent gestegen in vergelijking met de periode van vijf jaar daarvoor.

Volgens Sipri investeert China vele miljarden in het militair-industrieel complex, getuige de daling van de invoer met 25 procent. China is opgeklommen naar de derde plaats in de wereldwapenhandel met een marktaandeel van 5,9 procent, overigens ver achter de grootmachten Verenigde Staten en Rusland.

Volgens de Nederlandse onderzoeker Siemon Wezeman, verbonden aan Sipri, is het Chinees wapentuig in technologisch opzicht in tien jaar tijd sterk verbeterd. ''De Chinese wapens die nu worden geproduceerd, zijn veel geavanceerder en trekken belangstelling van sommige grote wapenmarkten.''

De VS en Rusland zagen hun wapenexport in dezelfde periode eveneens groeien met respectievelijk 27 en 28 procent. De wapenverkopen van Frankrijk en Duitsland, de nummers vier en vijf op de wereldmarkt, namen volgens Sipri juist af.