De vraag naar kantoorruimte is het afgelopen jaar flink gegroeid. Er werd in 2015 17 procent meer kantoorruimte gebruikt  ten opzichte van het jaar ervoor.

Dat meldt vastgoedadviseur CBRE vrijdag.

Het ging in totaal om een opname van 1,3 miljoen vierkante meter kantoorruimte, de grootste opname sinds 2007.

Er werd in totaal voor een bedrag van 4 miljard euro aan kantoorpanden verhandeld het afgelopen jaar. Dat is het hoogste bedrag sinds het uitbreken van de financiële crisis. Twee derde van de beleggers zijn buitenlandse partijen.

Rembrandtplein

In Amsterdam werden de meeste kantoorruimtes gevuld, ruim een kwart van de totale opname bevond zich in de hoofdstad. Ook de leegstand werd iets teruggedrongen, omdat kantoorpanden werden omgebouwd naar woningen.

In Rotterdam en Den Haag steeg het percentage in gebruik genomen kantoren het hardst met respectievelijk 65 en 62 procent.

CBRE zag in het tweede en derde kwartaal van 2015 geen spectaculaire groei. In het vierde kwartaal kwam daar verandering in, doordat enkele grote aankopen werden gerealiseerd. Het ging onder andere om de totale vastgoedportefeuille van Delta Lloyd en de aanschaf van het pand The Bank aan het Rembrandtplein door Deka ter waarde van 275 miljoen euro.