De drie grootste winkels van de failliete computerwinkelketen Paradigit en het distributiecentrum PDC maken een doorstart.

De vestigingen in Eindhoven, Utrecht en Maastricht blijven open als aanvulling op de webwinkel van Paradigit, meldt het bedrijf dinsdag. Negen andere winkels moeten de deuren wel sluiten. De webwinkel viel niet onder het faillissement.

Oprichter en eigenaar van Paradigit Arjen de Koning zegt dat de keten daarmee weer terug naar de oorsprong gaat. "Dit waren de eerste vestigingen die we in de jaren negentig hebben geopend", aldus De Koning. Het zijn de winkels met de meeste omzet.

Directie

De doorstart wordt met gedeeltelijk dezelfde directie uitgevoerd. De oprichter stelt dat de keten onder meer kan steunen op geld en vermogen van de gezonde zusterbedrijven en dat betrokken banken achter de doorstart staan. Ook de aandeelhouders stemmen in met de doorstart.

Met de doorstart wordt ook de productgarantie van klanten overgenomen. Als mensen klachten hebben over eerder bij Paradigit gekochte producten, kunnen zij nog altijd bij de eerder genoemde vestigingen terecht.

Personeel

Met de doorstart zijn de banen van bijna honderd van de tweehonderd medewerkers gered. Volgens de eigenaar kan een groot deel van deze groep verder werken onder vergelijkbare arbeidsvoorwaarden. Een deel zal een lagere functie krijgen, maar een ander deel krijgt juist een promotie, meent De Koning.

"We moeten wel snijden in de personeelskosten. De winkels worden meer een verlengstuk van de webwinkel. Advies wordt meer en meer digitaal gegeven", meent De Koning. Hij zegt dat een video met uitleg op internet meer impact heeft dan een medewerker die klanten een-op-een uitleg moet geven. Daarom zullen internettoepassingen straks nadrukkelijker in de winkel te zien zijn.

Het bedrijf boekt de helft van zijn omzet met online bestellingen die bij klanten thuis worden bezorgd. Nog eens een kwart wordt op internet besteld en afgehaald in de winkel. De rest wordt rechtstreeks in de winkel gekocht.

In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?
In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?

Animatie door in60seconds

Shop-in-shops

De vijf shop-in-shops die de keten in december in vestigingen van V&D had geopend, blijven vooralsnog dicht. Dat komt doordat de warenhuizen de komende weken gesloten blijven vanwege het faillissement van V&D. 

Wat er met deze verkooppunten gaat gebeuren, hangt af van een eventuele doorstart van de warenhuisketen. De Koning heeft de intentie om de shop-in-shops voort te zetten als het merk V&D blijft bestaan.

Zwaar weer

Paradigit zat al langer in zwaar weer. Afgelopen zomer maakte het bedrijf bekend tien van de 22 vestigingen te zullen sluiten. De keten werd uiteindelijk begin deze maand failliet verklaard.

"Dit als gevolg van de aanhoudende malaise in de retailmarkt, die helaas ook niet aan Paradigit voorbij is gegaan", meldde de onderneming toen.