Facturen bedrijven in 2015 sneller voldaan

Facturen van Nederlandse bedrijven worden sneller voldaan. Een factuur werd in 2015 gemiddeld na 42,3 dagen betaald. Dat is zo'n 4 procent sneller dan een jaar eerder. 

"In het laatste kwartaal van 2015 noteerden we zelfs een record van 40,9 dagen, een daling van bijna 7 procent in vergelijking tot het vierde kwartaal van 2014", aldus onderzoeksbureau Graydon. "Facturen werden nog nooit zo snel voldaan."

De verbetering is zichtbaar in alle sectoren, maar de zakelijke dienstverlening loopt met gemiddeld met 36,8 dagen in het laatste kwartaal van 2015 voorop.

"Dankzij beter betaalgedrag, krijgen ondernemers weer meer ruimte om te investeren en zich te onderscheiden in de markt", zegt Graydon.

Overheid

Facturen van de (semi)overheid laten met 44,7 dagen het langst op zich wachten, maar ook hier werd gemiddeld vier dagen eerder betaald dan in 2014.

Met 36,2 dagen vertoont de dienstverlenende overheid (overheidsdiensten, ministeries, maatschappelijk werk) daarentegen beter betaalgedrag dan het landelijk gemiddelde. 

De industriële overheid, waaronder elektriciteits- en waterbedrijven, doen in 2015 gemiddeld ruim 56 dagen over het betalen van facturen.

Op provinciaal niveau bevinden de beste betalers zich net als vorig kwartaal in de provincie Zeeland (37 dagen). De traagste betalers zijn te vinden in Drenthe (43,1 dagen).

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie