Leveranciers van de failliet verklaarde schoenenwinkelketen Scapino voelen zich benadeeld door de betrokken banken en curatoren.

De leveranciers, die voornamelijk in Azië zitten, zijn volgens betrokkenen te laat en onvolledig geïnformeerd, meldt Het Financieele Dagblad op basis van anonieme bronnen.

Ze zouden alleen via de post een Nederlandstalige brief hebben ontvangen. Daardoor zou een deel van de groep te laat zijn met het terugvorderen van eigendommen.

Daardoor kunnen de banken en curatoren zich nog niet betaalde voorraden toe-eigenen. De goederen worden dan onderdeel van de boedel. Banken kunnen de goederen vervolgens via hun pandrecht later weer doorverkopen.

Het gaat met name om spullen die op de kade staan of onderweg zijn naar Nederland. Scapino is dan al eigenaar en moet binnen zestig of negentig dagen de rekening betalen. Maar vanwege het begin dit jaar uitgesproken faillissement, worden de goederen nu niet afbetaald.

Op tijd

Een deel van de leveranciers moet bezwaar indienen, voordat hun claimrechten vervallen. Maar volgens de krant weten veel bedrijven dit niet, omdat in veel andere landen de leverancier eigenaar blijft tot er voor de goederen is betaald. Volgens het FD dreigt daardoor een deel van de tientallen leveranciers failliet te gaan of grote schade te lijden.

Een ander deel van de leveranciers blijft via een zogenoemd eigendomsvoorbehoud wel eigenaar van nog niet betaalde spullen. De eigendom gaat in dat geval pas over naar de koper, als die daadwerkelijk voor de spullen heeft betaald.

Schoenenwinkelketen Ziengs die Scapino overneemt, kan later alsnog met de boze leveranciers te maken krijgen. Die kunnen dreigen pas weer te leveren, nadat de schade vergoed is.

De curatoren zeggen het geschetste beeld niet te herkennen en zeggen dat leveranciers klachten in kunnen dienen.

In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?
In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?

Animatie door in60seconds