Buurtzorg wil de meeste zorgactiviteiten van TSN Thuiszorg overnemen.

Het bedrijf stuurt maandag een definitief aanbod aan de betrokken gemeenten, maakt TSN vrijdag bekend.

De bewindvoerders van TSN noemen het plan van Buurtzorg ''het beste voor de medewerkers en cliënten'' en adviseren om het bod te accepteren.

"De gesprekken met Buurtzorg lopen nog steeds en zijn constructief", stellen bewindvoerders Jan van der Hel en Jacques Daniels. Ze ontkennen met klem dat een faillissement binnen enkele dagen aan de orde is.

De bewindvoerders dringen er bij de gemeenten op aan dat zij hun rekeningen op tijd betalen, zodat de TSN-medewerkers ook in februari hun salaris kunnen krijgen. Eind november kreeg TSN zelf nog uitstel van betaling.

''De continuïteit van zorg aan de veertigduizend cliënten en de werkgelegenheid voor tienduizend medewerkers van TSN Thuiszorg staat voorop.''

De gemeenten hebben twee weken de tijd om op het voorstel van Buurtzorg te reageren. Buurtzorg is de grootste aanbieder van wijkverpleging. Over de inhoud van het plan is nog niets bekend.

Van Rijn

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) noemt het bericht ''heel goed nieuws''. ''Heel veel mensen hebben heel lang in onzekerheid gezeten. Dit plan maakt het mogelijk dat ouderen hun vertrouwde hulp houden en werknemers hun baan en salaris. Dat is altijd mijn inzet geweest'', aldus Van Rijn.

De staatssecretaris bracht de afgelopen weken partijen bij elkaar om tot een oplossing te komen. "Wethouders en gemeenteraden kunnen instemmen met een plan om goede zorg voor hun inwoners te regelen." Hij noemt het verder bemoedigend dat de partijen eruit zijn gekomen, omdat er nu toekomst is voor de werknemers van TSN.

Zorgen 

In januari uitte branchevereniging voor de thuiszorg BTN nog zorgen over de voorgenomen overname. De organisatie maakt bezwaar tegen de hulp die Buurtzorg bij de overname krijgt vanuit de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) onder auspiciën van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het stoort BTN dat één partij overheidsbudget krijgt om een concurrerende thuiszorgorganisatie op te richten. Dit zou kunnen leiden tot onrechtmatige staatssteun, marktverstoring en concurrentievervaling, aldus BTN.

De branchevereniging heeft toezichthouder ACM (Autoriteit Consument & Markt) gevraagd om de overnameplannen te bekijken.

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) is ''heel blij dat TSN Thuiszorg wordt gered''. De belangenvereniging hoopt ''dat de zorg voor de mensen die hiervan afhankelijk zijn in elk geval niet verandert. En als Buurtzorg de kwaliteit kan verbeteren, juichen we dat alleen maar toe.''

Kritisch

Brancheverenigingen in de zorg BTN en ActiZ zijn kritisch over de overname. ''Met elke baan die in de thuiszorg behouden blijft zijn we blij'', reageert BTN-directeur Hans Buijing. ''Maar dezelfde regels moeten wel voor alle partijen gelden.''

Ook ActiZ-directeur Jan de Vries is blij dat er schot in de zaak zit. Hij vindt het ''heel erg belangrijk dat er snel helderheid komt voor betrokken cliënten en medewerkers''. Daarbij zijn echter ''een gelijk speelveld en gelijke voorwaarden'' voor alle aanbieders van thuiszorg belangrijk.