Europese luchthavens hebben over het algemeen een goed jaar achter de rug, ondanks stakingen in Frankrijk en Duitsland en de aanslagen in Parijs in januari en november. 

Luchthavens in Europa verwelkomden in totaal 1,95 miljard reizigers in 2015. Dat komt neer op een groei van 5,2 procent. Schiphol meldde vorige maand al een groei van 6 procent, en kwam daarmee op een recordaantal van 58,2 miljoen passagiers.

De Turkse luchthaven Istanbul-Atatürk zette zijn opmars afgelopen jaar onverminderd voort. De internationale thuisbasis van Turkish Airlines, een geduchte concurrent van KLM, kreeg 61,8 miljoen reizigers over de vloer. Dat is een toename van ruim 9 procent ten opzichte van 2014.

Drukste luchthavens Europa

Bron: ACI Europe© NU.nl/Julien Dom

Istanbul 

De grootste luchthaven van Istanbul loste in 2014 Schiphol al af als vierde luchthaven van Europa, en is afgelopen jaar ook Frankfurt voorbij gestoken. Alleen Heathrow in Londen (74,9 miljoen) en Charles de Gaulle bij Parijs (65,7 miljoen) waren drukker bezocht.

De vraag naar vliegreizen zit in de lift dankzij de verbeterde economische omstandigheden, lage olieprijzen en het ruime monetaire beleid in de eurozone. De ACI gaat er vanuit dat die positieve factoren ook dit jaar hun steentje bijdragen.

Als de grootste bedreigingen ziet de organisatie de vluchtelingencrisis, het mogelijk vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie en de verhoogde terreurdreiging. Ook de slechtere economische vooruitzichten in veel opkomende markten kunnen de passagiersgroei afremmen.