Vrijwel alle Nederlandse bedrijfssectoren zullen dit jaar naar verwachting groeien. Maar de zorgssector zal door eerdere bezuinigingen pas in 2017 weer omzetgroei vertonen.

Dit jaar zou het derde jaar op rij zijn dat de zorg minder hard groeit dan het bruto binnenlands product, stelt het economisch bureau van ING vrijdag in een rapport.

Daardoor slinkt het aandeel van de zorg in de totale Nederlandse economie naar 8 procent. In 2013 was de zorg nog goed voor 8,5 procent.

ING benadrukt dat de verschillen nog wel groot zijn. Zo krimpt de geestelijke gezondheidszorg (ggz) en stabiliseert de langdurige zorg door extra uitgaven van het kabinet. Verder vertoont de ziekenhuiszorg een gematigde groei en kan de eerstelijnszorg dit jaar flink verder groeien.

Koplopers

Van alle bedrijfssectoren zijn de zakelijke dienstverlening en bouw met een volumegroei van 4 procent de koplopers. Met name uitzendbureaus en de reisbranche zullen het dit jaar beter doen.

ING gaat ervan uit dat de groei in de bouw dit jaar wel wat zal afzwakken. "Weinig nieuwe bouwlocaties maar vooral bouwbedrijven die een gecontroleerde groei willen doormaken lijken hiervoor de belangrijkste oorzaken", aldus de bank. Toch hebben de bedrijven ook dit jaar nog goed gevulde orderboeken.

Horeca en detailhandel

Daarnaast zullen de horeca en detailhandel merken dat consumenten meer koopkracht en vertrouwen hebben. "De bestedingen in restaurants stijgen sterker dan die in supermarkten of andere winkels. Dit is een teken van de prioriteit die consumenten aan een avond uit eten geven."

Voor de detailhandel voorspelt ING een volumegroei van 2 procent.

Transport

Verder voorspelt de bank dat met name het wegtransport en de binnenvaart wel varen bij de aantrekkende binnenlandse vraag. Internationaal opererende logistieke bedrijven zien op dit moment slechts een beperkte groei van de markt.

"De prijsdruk blijft groot maar dalende brandstofprijzen geven enigszins lucht. Oliegerelateerde groothandels kampen daarentegen met lagere omzetten door de gedaalde olieprijs."