De gemeente Amsterdam neemt contact op met sportartikelenfabrikant Cruijff over het gebruik van de naam 'Vondelpark' voor een serie damesschoenen.

Er wordt uitgezocht of dat zomaar mag en of het bedrijf er geen vergoeding voor moet betalen, zegt een woordvoerder van stadsdeel Amsterdam-Zuid na een bericht in Het Parool.

De Vereniging Vrienden van het Vondelpark ontdekte dat de firma Cruijff op haar website een collectie sneakers aanbiedt met de naam van het beroemde Amsterdamse park. Die collectie ''is geïnspireerd op de originele Cruijff runner uit 1982 waarmee Johan in het Vondelpark liep''.

De vereniging vindt dat het bedrijf, waar voetballer Johan Cruijff aan verbonden is, de naam illegaal gebruikt en trok aan de bel bij de gemeente. Die stelt dat de naam 'Vondelpark' een gedeponeerde merknaam is.

Fraaie combinatie

"Niemand heeft mij benaderd over de kwestie. Maar als het een probleem is, dan haal ik het weg", zegt een woordvoerder van Cruijff tegen Quotenet.

"Liever nog zou ik met de gemeente om tafel om de mogelijkheden te bespreken. Cruijff en Vondelpark zijn uiteindelijk een fraaie combinatie. Hier kunnen we nog iets moois van maken", aldus de zegsman.

Het bedrijf zegt 'Vondelpark' niet te gebruiken als merknaam, dat is 'Cruijff Classics'. Ook heeft de firma er nooit bij stilgestaan dat de naam beschermd was.