Bij het Zeeuwse energiebedrijf Delta is grote ophef ontstaan over een forse loonstijging voor topman Arnoud Kamerbeek. 

Hij verdiende al zo'n vier ton per jaar en dit zou vorig jaar ''significant'' opgeschroefd zijn. De centrale ondernemingsraad van Delta is woest.

Or-voorzitter Bram Nonnekes liet woensdag weten dat hij de ingreep niet uit te leggen vindt aan de 1.680 medewerkers van het bedrijf. De rest van het personeel zit al een aantal jaar zo goed als op de nullijn.

Delta staat er momenteel helemaal niet zo goed voor. De resultaten staan zwaar onder druk door de lage elektriciteitsprijs, waardoor het opwekken van energie minder oplevert.

Daarbij komt dat Delta door de overheid wordt gedwongen om zichzelf op te splitsen. Hierdoor gaan mogelijk honderden banen verloren, omdat Delta dan verder moet zonder de zekere inkomsten van het kabelnetwerk.

In Zeeland wordt om die redenen ook nagedacht over een reddingsplan voor het noodlijdende Delta. De provincie Zeeland en andere lokale overheden zijn aandeelhouders van het energiebedrijf. Het overeind houden van Delta kost mogelijk tientallen miljoenen euro's.

Besluiten over de hoogte van de beloningen aan de top zijn in principe een zaak van de raad van commissarissen. Die wil nog niet op de ophef reageren. President-commissaris Cees Maas gaat eerst met de aandeelhouders overleggen. De verantwoordelijke gedeputeerde van de provincie Zeeland, Carla Schönknecht, was woensdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.