MKB-Nederland gaat een zwarte lijst opstellen met grote bedrijven die te lang wachten met betalingen aan kleinere toeleveranciers. 

Tegelijkertijd wordt er een meldpunt geopend waar ondernemers misstanden anoniem kunnen melden, laat de brancheorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf maandag weten.

"Er moet een einde komen aan de veel te lange betaaltermijnen die kleinere ondernemers krijgen opgelegd", zegt MKB-Nederland-directeur Leendert-Jan Visser.

Volgens de organisatie moeten grote bedrijven zich veel beter gaan realiseren wat de gevolgen kunnen zijn als zij kleine leveranciers te laat betalen. Door late betalingen zien zij hun liquiditeitspositie verslechteren en kunnen zij in de problemen raken. 

Gemiddeld wordt een factuur na 36,5 dagen betaald, maar excessen komen volgens de ondernemersvereniging nog te vaak voor. 

Brief

Wanbetalers krijgen eerst een brief. Hierin worden zij opgeroepen zich bijvoorbeeld aan te sluiten bij Betaalme.nu, een initiatief van een aantal grote bedrijven die in convenanten vastleggen op welke manier zij kleine bedrijven sneller gaan betalen.

De Tweede Kamer praat maandag over een initiatiefnota van het CDA. De partij wil het mogelijk maken grote opdrachtgevers een boete op te leggen als zij hun rekening niet binnen de wettelijke termijn van zestig dagen betalen. 

MKB-Nederland denkt echter niet dat dit iets oplost. "Kleine bedrijven zijn vaak afhankelijk van die grote opdrachtgever. Ze durven al nauwelijks een incassobureau achter hun grote klanten aan te sturen, laat staan dat ze een boete in rekening gaan brengen", aldus de organisatie.