Holland Water, een Nederlandse leverancier van zuiveringssystemen voor water, wordt actief in Iran.

Daarmee behoort Holland Water naar eigen zeggen tot een van de eerste Nederlandse bedrijven die sinds het opheffen van de sancties actief worden in het land.

Eigenaar en oprichter Leo de Zeeuw van Holland Water meldt maandag in een toelichting dat volgende week in Teheran een overeenkomst wordt getekend met het Iraanse bedrijf Padyap Tadjihiz. Dit bedrijf is actief in alle 33 provincies van Iran.

"Nu afgelopen maand na tien jaar de internationale sancties tegen Iran zijn opgeheven, ontstaan ook voor het Westers bedrijfsleven nieuwe mogelijkheden om op de Iraanse markt zaken te gaan doen", aldus de onderneming.

Behoefte

Volgens het bedrijf is er in Iran grote behoefte aan apparatuur om verontreinigd water schoon te maken. De Zeeuw spreekt over een ''groot land met veel potentie". Maar hij stelt ook dat het nog een hele klus wordt ook succesvol te worden. 

De systemen van Holland Water worden gebruikt door hotels, verzorgings- en ziekenhuizen onder meer bij de bestrijding van legionella.

Door lage concentraties koper- en zilverionen aan het water toe te voegen, krijgen bacteriën waaronder legionella geen kans om zich te ontwikkelen. Via een sensor kan Holland Water de concentraties koper- en zilverionen direct en nauwkeurig meten.

Verscholen probleem

''Een hoteleigenaar zal echter niet zomaar even kenbaar maken dat hij met een legionellaprobleem zit. Het is een verscholen probleem", aldus De Zeeuw. Hij geeft zichzelf een jaar de tijd om de Iraanse markt te ontginnen.

Holland Water is naast Nederland ook actief in landen als België en Italië. Sinds vorig jaar prijkt ook Dubai op die lijst. Via de contactpersoon in het Emiraat, kwam ook Iran als potentiële markt in beeld.

Sneller

''Het vinden van een geschikte partner ging sneller als gedacht", legt De Zeeuw uit. Padyap is onder meer actief in mijn- olie- en gaswereld, maar ook in milieu en water en sloot eerder samenwerkingsverbanden met bedrijven in Europa.

Volgens de Zeeuw is het moeilijk in te schatten wat de overeenkomst in Iran zal opleveren. Naast legionellabestrijding hoopt Holland Water Iran ook te helpen bij het zuiniger omspringen met energie en het werken aan schoner en veiliger water.