Sinds de invoering van het nieuwe ontslagrecht een half jaar geleden wordt er tussen werkgevers en werknemers vaker geschikt.

Ook zijn de ontslagvergoedingen die worden betaald regelmatig hoger dan wettelijk wenselijk is. Dat meldt de NOS na een rondgang onder kantonrechters en arbeidsrechtadvocaten.

Een oorzaak is dat werkgevers het liever niet in de rechtszaal uitvechten. Volgens de nieuwe wet moet een werkgever aan strengere eisen voldoen wil het zijn werknemer ontslaan. Daardoor zijn werkgevers bang afgewezen te worden in de rechtszaal, zegt Monetta Ulrici namens de commissie Arbeidsrecht van de Kring van kantonrechters tegen de NOS.

"Werkgevers weten dat de werknemer, als ze wat meer bieden, sneller met het ontslag akkoord zal gaan. Dan lopen ze niet het risico dat de rechter het ontslag afwijst", aldus Ulrici.

Ontslagafwijzing

Het aantal ontslagafwijzingen door een rechter is sinds de nieuwe wetgeving ook toegenomen, zegt Ulrici die zelf in Amsterdam kantonrechter is. "Als je kijkt naar de cijfers werd hier (in Amsterdam, red.) eerst 12 procent afgewezen, nu is dat 20 procent. Landelijk heeft men hetzelfde gevoel."

De Verenging van Arbeidsrechtadvocaten Nederland (Vaan) ziet het aantal schikkingen en de hoogte van de vergoeding ook toenemen. "Een werkgever wil het risico niet lopen dat hij straks toch verder moet met een werknemer, en een werknemer andersom vaak ook niet."

"Bovendien loopt de werknemer het risico op een lagere vergoeding als de rechter het ontslag toch goedkeurt", aldus advocatenvereniging Vaan.