Minima die een beroep doen op de pakketten van de voedselbank moeten daarvan zelf de inhoud kunnen bepalen. Nu zijn die vaak op voorhand al samengesteld. 

Dat beoogt de Stichting Met Zuid met het 'sociaal warenhuis' De Swingmarket, dat zaterdag in Rotterdam wordt geopend. De stichting wil de komende jaren in meerdere steden soortgelijke winkels openen.

Het warenhuis in winkelcentrum Keizerswaard is voor iedereen toegankelijk. Maar het zijn alleen de minima die een pasje krijgen met daarop een tegoed. Daarmee kunnen ze naar eigen keuze komen shoppen. Het maandelijks tegoed is beperkt, zodat de gebruikers leren om verantwoord met hun geld om te gaan.

Voedselbanken

Nederland telt 162 voedselbanken. Bij de meeste banken worden de pakketten vooraf samengesteld. ''Dat is een groot probleem’’, zegt Marij de Ronde van het sociaal warenhuis.

''De helft van de inhoud van de pakketten blijft vaak staan, omdat klanten de aangeboden spullen niet lusten of om andere redenen niet willen hebben. Ik vind dat mensen zelf moeten nadenken over wat ze deze week nodig hebben om te kunnen overleven. Bovendien, wie ben ik om te bepalen dat jij deze week zuurkool moet eten'', aldus de Ronde.

Het sociaal warenhuis biedt in tegenstelling tot de voedselbanken ook veel meer aan onder één dak. Naast voeding zijn ook kleding, speelgoed en andere non-foodproducten beschikbaar. Ook kan er huisraad worden gekocht. Een eerste proef van één jaar met 220 gezinnen noemt De Ronde geslaagd. Het project krijgt onder meer geld van het Oranje Fonds.

'Mooi initiatief'

Voorzitter Leo Wijnbelt van de Stichting Voedselbanken Nederland (SVN) noemt het een mooi initiatief en hoopt op veel navolging. ''Maar dat zal beperkt blijven, omdat de meeste voedselbanken al hun handen vol hebben aan het binnenhalen en verdelen van voedsel. Wij zouden onze klanten graag meer keuzevrijheid geven, maar dat kan pas als je structureel voldoende en gevarieerd voedsel binnenkrijgt’’, aldus Wijnbelt.

Volgens cijfers van de SVN maken jaarlijks bijna 94.000 gezinnen gebruik van de voedselbank die ieder jaar rond de twee miljoen pakketten samenstelt. Dat wordt gedaan door 10.000 à 11.000 vrijwilligers.