De interesse van beleggers in winkelpanden is vorig jaar fors toegenomen, ondanks het recente faillissement van winkelketens als V&D, Macintosh en DA. Investeerders staken een recordbedrag van 2,8 miljard euro in winkelvastgoed.

Dat komt neer op een groei op jaarbasis van 87 procent, stelt vastgoedadviseur CBRE vrijdag in een rapport

Het adviesbureau constateert dat er vooral veel werd gehandeld in winkelruimte op toplocaties. Dat er de laatste tijd meerdere ketens het loodje legden, is voor de vastgoedmarkt niet per se een nadeel.

Zeker nu de consumptiebestedingen in de lift zitten, kan het voor buitenlandse retailers aantrekkelijk zijn dat er in de Nederlandse binnensteden plek vrijkomt.

Nederlandse partijen

Het aandeel beleggingen door Nederlandse partijen is flink gegroeid. In 2014 waren zij nog verantwoordelijk voor een derde van het totale bedrag, vorig jaar ging het al om bijna 45 procent.

Tegelijkertijd ziet CBRE ook "een groeiende interesse van buitenlandse investeerders en met name van Aziatische partijen". "Nederlands vastgoed is nog steeds gunstig geprijsd ten opzichte van andere Europese kernlanden", aldus het adviesbureau.

De markt voor winkelvastgoed werd het afgelopen jaar onder meer stevig aangejaagd door een grote overeenkomst van vastgoedfonds Wereldhave. 

Die nam negen Nederlandse winkelcentra over van branchegenoot Klépierre, voor een bedrag tussen de 700 miljoen en 800 miljoen euro.