Vakbond FNV houdt de Nijmeegse fabriek Lincoln Smitweld aansprakelijk voor ernstige longziekten bij werknemers. De bond eist dat het bedrijf de veiligheid op het werk onmiddellijk verbetert en geleden schade gaat vergoeden.

Zeker acht werknemers en oud-medewerkers eisen via de bond genoegdoening, meldt FNV donderdag.

Sommigen kunnen nog maar enkele tientallen meters lopen, dan zijn ze helemaal buiten adem. Ze zijn vrijwel allemaal deels of volledig arbeidsongeschikt verklaard.

Het gaat om een kleine fabriek met circa vijftig productiemedewerkers. De bond vindt de situatie daarom extra zorgelijk. Van de werknemers en ex-medewerkers zijn er nu al twintig met klachten bekend.

Laselektroden

Bij Lincoln Smitweld worden bij zeer hoge temperaturen laselektroden gebakken. Bij het openen van de ovens komen grote rookwolken met schadelijke stoffen vrij. De werknemers zijn hieraan jarenlang blootgesteld, aldus FNV.

Lincoln Smitweld laat weten de meldingen zeer serieus te nemen. Het bedrijf is inmiddels een onderzoek gestart.

Het totaal te vergoeden bedrag loopt volgens FNV-bestuurder Jan de Jong waarschijnlijk in de honderdduizenden euro's. Gaat het bedrijf niet akkoord, dan wil hij naar de rechter stappen.

Dubieuze ziektegevallen

De vakbond neemt bij meer bedrijven in Nederland dubieuze ziektegevallen onder de loep. Vorig jaar kaartte FNV bij een andere onderneming in Nijmegen, kabelproducent Smit Draad, ook al problemen met schadelijke stoffen aan. Daarover loopt inmiddels een juridische procedure.