Blokker Holding schrapt  250 banen bij winkelketen Xenos. Het personeel is daarover woensdagavond ingelicht.

Ook sluit Xenos dit jaar naar verwachting een klein aantal filialen.

Met de ingreep wil Xenos de loonkosten terugbrengen en tegelijk de bezetting beter in lijn brengen met het teruglopende winkelbezoek van klanten. De maatregelen zijn nodig omdat de consument in toenemende mate winkelt via het internet, waardoor de verkopen in de winkels van Xenos teruglopen. 

Het bedrijf maakte woensdagavond bekend dat diverse leidinggevende en coördinerende functies in de filialen komen te vervallen en circa 250 winkelmedewerkers boventallig worden. Xenos had het nieuws even daarvoor meegedeeld aan zijn filiaalmanagers en het winkelpersoneel.

Het aantal winkels dat dit jaar dichtgaat komt per saldo uit op vijf tot zeven, verwacht een woordvoerster. 

Xenos heeft bijna tweehonderd vestigingen in Nederland en zo'n honderdvijftig in Duitsland. Er werken ongeveer 3.500 mensen.

Nieuwe formule

De winkelketen, waarvan het resultaat onder druk staat, investeert dit jaar tegelijk circa 11,5 miljoen euro in zaken als het vernieuwen van de formule en het verbeteren van het assortiment en de service op de winkelvloer.

Het is de bedoeling dat de bezetting voortaan anders wordt ingericht, waardoor op de winkelvloer meer uren vrijkomen. Xenos is onder meer van plan extra vulploegen in te zetten om na sluitingstijd de schappen te vullen.

De onderneming maakt ook extra ruimte vrij in haar distributiecentrum om de webwinkel van Xenos verder uit te kunnen bouwen. De webshop ging vorig jaar pas van start, en die loopt inmiddels goed.

Bij Xenos wordt dit jaar in totaal circa 11,5 miljoen euro geïnvesteerd in zaken als het vernieuwen van de formule en het verbeteren van service en assortiment.

FNV en CNV

"Dit is natuurlijk een uitermate droevig begin van het nieuwe jaar voor de Xenos-werknemers", reageert Jan Haagmans van FNV Handel.

"Maar de crisis in de retail wordt niet veroorzaakt door loonkosten of vaste contracten. Er is een concurrentiestrijd gaande die alleen maar leidt tot verliezers. Het is nog niet duidelijk of sommige Xenos-werknemers intern kunnen worden herplaatst binnen het Blokker-concern."

Martijn den Heijer van CNV benadrukte dat hij zich in de onderhandelingen over een sociaal plan hard wil maken voor goede begeleiding naar nieuw werk. ''Het vinden van een nieuwe baan is momenteel heel moeilijk in de detailhandel'', aldus de vakbondsman.

Vakcentrales FNV en CNV werden niet van tevoren ingelicht.

Rode cijfers

De Blokker Holding belandde het afgelopen boekjaar in de rode cijfers. Dat hangt samen met hogere kosten, dalende omzetten bij huishoudelijke artikelen en een negatief resultaat bij de verkoop van Tuincentrum Overvecht. Het concern is al bezig met een reorganisatie bij winkelketen Blokker. Daarbij verdwijnen 390 arbeidsplaatsen.

Onder de holding vallen onder meer de ketens Xenos, Marskramer, Bart Smit, Intertoys, Leen Bakker en Big Bazar.