Wereldleiders buigen zich over vierde industriële revolutie tijdens WEF

Woensdag is het jaarlijkse World Economic Forum (WEF) in het Zwitserse Davos weer van start gegaan. Waar wordt over gepraat en wie zijn erbij?

Het thema van het evenement is dit jaar de vierde industriële revolutie. Tijdens verschillende debatten wordt gepraat over de "grote technologische veranderingen in de wereld".

De aanwezige staatshoofden, zakenmensen en wetenschappers buigen zich over zaken als robotisering, 3d-printen, zelfrijdende voertuigen, nanotechnologie en biotechnologie. Het forum duurt tot en met 23 januari.

Namens de Nederlandse regering reizen premier Mark Rutte, minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport af naar Davos.

Máxima

Ook koningin Máxima bezoekt het WEF in haar hoedanigheid van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA). Zij bezoekt sessies over de verbetering van toegang tot financiële diensten.

Uit de Verenigde Staten maken onder anderen vicepresident Joe Biden en minister van Buitenlandse Zaken John Kerry hun opwachting, uit Groot-Brittannië en Frankrijk komen premiers David Cameron en Manuel Valls.

Onder de sprekers bevinden zich UPS-bestuursvoorzitter David Abney, prins Albert van Monaco, voorzitter van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank Akinwumi Ayodeji Adesina en de Nederlander Kees Aarts, directeur van Protix Biosystems.

Exponentiële snelheid

Het WEF is in 1971 geïntroduceerd door de Duitse economieprofessor Klaus Schwab. "Vergeleken met voorgaande industriële revoluties, ontwikkelt de vierde zich met een exponentiële snelheid", schrijft Schwab over het thema van het WEF van 2016. "Bovendien is er een verstorend effect op bijna iedere industrie in ieder land."

"De vierde industriële revolutie heeft de potentie om het inkomen wereldwijd te verhogen en de kwaliteit van leven te verbeteren", aldus Schwab.

Maar de ontwikkelingen brengen ook uitdagende omstandigheden met zich mee. Voorafgaand aan het evenement stelde de denktank op basis van een enquête dat er de komende vijf jaar naar verwachting netto vijf miljoen banen zullen verdwijnen door onder meer robotisering en de toepassing van nanotechnologie, kunstmatige intelligentie en 3d-printers. 

Vluchtelingen

Er wordt niet alleen gepraat over technologische ontwikkelingen. Zo spreken onder meer WEF-oprichter Schwab en president Joachim Gauck van Duitsland over de vluchtelingencrisis en wordt er ingegaan op het beschermen van cultureel erfgoed in het licht van gewelddadig extremisme.

Lees meer over:
WEF

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie