Filiaalmanagers van winkelketen Xenos worden woensdag bij elkaar geroepen op verschillende locaties. De vakbonden reageren bezorgd op deze aankondiging.

Eigenaar Blokker Holding bevestigt aan Elsevier dat het personeel woensdagavond een mededeling te horen zal krijgen. 

"Uiteraard ga ik niet nu al zeggen wat die mededeling precies inhoudt", zegt de woordvoerder tegen de nieuwssite. Het is al wel duidelijk dat het niet om een faillissement gaat. Na de bijeenkomst met het personeel zal er een persbericht verspreid worden.

Reorganisatie

Vakbondsbestuurder Jan Haagmans van FNV zegt tegen NU.nl dat de bond niet vooraf is geïnformeerd. Hij vermoedt dat er woensdag een reorganisatie wordt aangekondigd, omdat het personeel op meerdere plekken tegelijkertijd wordt geïnformeerd. "Zo komt het op ons over", zegt Haagmans. Maar hij kan het niet met zekerheid zeggen.

Ook CNV is overvallen door het nieuws. De aankondiging baart de vakcentrale grote zorgen. "Vast staat dat dit etmaal enorm spannend zal zijn voor alle Xenos-medewerkers. En onze leden melden zich ook al met die ongerustheid bij ons", reageert Martijn den Heijer van CNV Vakmensen.

"Het is natuurlijk nog speculeren, ook voor mij, maar dit soort aankondigingen is zonder meer zorgwekkend", meent Den Heijer. "Informeren van filiaalmanagers en personeel, in die volgorde en na sluitingstijd, is doorgaans geen feestelijk signaal."

Angstcultuur

Elsevier meldt op basis van bronnen dat er een angstcultuur zou heersen onder personeel van de winkelketen. Werknemers die zich ziek melden, zouden daarvoor vrije dagen in moeten leveren. Ook zouden personeelsleden op meerdere vestigingen moeten werken en wordt er grote flexibiliteit van hen verwacht.

De woordvoerder ontkent deze aantijgingen en zegt dat het bedrijf zich houdt aan cao-regels. Het bedrijf wil niet ingaan op individuele gevallen. FNV herkent dit beeld.

Xenos heeft bijna tweehonderd vestigingen in Nederland en zo'n 150 in Duitsland. Er werken ongeveer 3.500 mensen.

Rode cijfers

De Blokker Holding belandde het afgelopen boekjaar in de rode cijfers. Dat hangt samen met hogere kosten, dalende omzetten bij huishoudelijke artikelen en een negatief resultaat bij de verkoop van Tuincentrum Overvecht. Het concern is al bezig met een reorganisatie bij winkelketen Blokker. Daarbij verdwijnen 390 arbeidsplaatsen.

Onder de holding vallen onder meer de ketens Xenos, Marskramer, Bart Smit, Intertoys, Leen Bakker en Big Bazar.