De startup Land Life Company heeft dinsdag de eerste NU.nl Startup Award ter bevordering van startups in Nederland gewonnen. Een tienkoppige vakjury verkoos de groene Amsterdamse startup tot winnaar. 

Hoofdredacteur van NU.nl Gert-Jaap Hoekman heeft de prijs dinsdagmiddag uitgereikt tijdens Big Improvement Day (BID) in het AFAS Circustheater in Den Haag.

Land Life Company heeft een biologisch afbreekbare 'boomcouveuse' ontwikkeld die het mogelijk maakt in droge gebieden weer bomen te laten groeien. 

De startup eerder tegenover NU.nl: "Met de Cocoon is het mogelijk om natuur terug te brengen op onbruikbare stukken aarde, omdat onze technologie de boomwortels dieper laat groeien. Zelfs in de droogste gebieden is op een tot anderhalve meter diepte grondwater te vinden."

Juryvoorzitter Claudia Zuiderwijk (KvK) spreekt dinsdag van "een prachtig en praktisch Nederlands exportproduct dat dichtbij de mensen staat".

"We waren als Nederlanders al in staat om van water land te maken, maar Land Life Company maakt leven mogelijk op plekken waar dit lastig is zonder water", stelt Zuiderwijk. "Het jonge en innovatieve bedrijf is een terechte winnaar van de NU.nl Startup Award."

“Een prachtig en praktisch Nederlands exportproduct dat dichtbij de mensen staat”
Claudia Zuiderwijk (KvK)

Genomineerden

Na een voorselectie van de economische redactie van NU.nl en de organisatie van BID kwam de vakjury tot vier genomineerden.

De startup Land Life Company die beplanting in droge gebieden mogelijk maakt, Dutch UAS en hun softwaretechnologie waarmee wilde dieren worden opgespoord, het jonge bedrijf Sustainer Homes dat zelfvoorzienende duurzame woningen bouwt en de startup The Mobile Factory die puin omzet in legostenen.

Ze legden het allen af tegen het ambitieniveau en internationale potentie van de mannen en vrouwen achter Land Life Company, aldus hoofdredacteur Hoekman. 

Vakjury

De vakjury werd gevormd door Claudia Zuiderwijk (KvK), Daan Witteveen (Deloitte), Hans van der Kooij (Caesar groep), Lotte de Bruijn (Nederland ICT), Phillippe Wits (ASR), Bas van der Veldt (Afas Software), Ben Woldring (Bencom), Joris van Heukelom (Makerstreet), Merien ten Houten (Leapfunder, e52) en Willem Sijthoff (Adfo Groep).

De NU.nl Startup Award is onderdeel van Big Improvement Day, waar NUzakelijk mediapartner van is. NU.nl en BID staan beiden voor innovatie en het stimuleren van talent. De award is dit jaar voor het eerst uitgereikt aan een startend bedrijf dat een maatschappelijke bijdrage levert aan de uitdagingen waar Nederland mee te maken heeft en dat de potentie heeft internationaal door te breken.