Nederlandse financieel directeuren zijn optimistisch, maar voorzichtig

Nederlandse financieel directeuren (cfo’s) waren in het vierde kwartaal van 2015 positiever over de huidige economische situatie dan in het voorgaande kwartaal. Toch blijven ze voorzichtig.

Eind vorig jaar was 69 procent van de ondervraagden onzeker over de huidige situatie. Een kwartaal eerder ging het nog om 84 procent, meldt Deloitte in een maandag gepubliceerde enquête.

Meer dan de helft van de Nederlandse financieel directeuren (cfo's) verwacht de komende twaalf maanden een groei in hun omzet. In het derde kwartaal van 2015 lag dat percentage nog op 44 procent.

"Op dit moment zijn de condities om te ondernemen redelijk gunstig", zegt partner Frank Geelen van Deloitte. Hij wijst onder meer op de toegenomen consumptie, de drijvende kracht van de export en de lage olieprijs. "De rentestanden zijn nog steeds ongekend laag, zodat groei goedkoop gefinancierd kan worden."

Risico's

Hoewel de financieel directeuren positiever gestemd zijn, neemt hun bereidheid om risico's te nemen bijna niet toe. In het derde kwartaal was nog 21 procent bereid om risico's te nemen. In het kwartaal daarna is het percentage slechts gestegen naar 24 procent.

"Onder cfo's bestaan twijfels vanwege de afnemende groei van de wereldeconomie. Veel van de respondenten in ons onderzoek opereren in een internationale omgeving. Dat maakt ze voorzichtig om risico's te nemen en te investeren."

Het aandeel cfo's dat in de komende twaalf maanden meer overnames en fusies verwacht, is met 79 procent stabiel gebleven. Verder zijn meer cfo's van plan om bedrijfsonderdelen af te stoten.

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie