Goed jaar voor Franse wapenindustrie

De Franse wapenindustrie heeft vorig jaar voor 16 miljard euro aan definitieve orders binnengesleept. Dat is bijna twee keer zoveel als in 2014.

De fikse groei komt hoofdzakelijk voor rekening van vliegtuigbouwer Dassault, schrijft zakenkrant La Tribune maandag op basis van cijfers van het ministerie van Defensie.

Klanten in het Midden-Oosten waren goed voor het leeuwendeel van het totale orderbedrag: zo'n 13 miljard euro. Dat is hoofdzakelijk te danken aan vliegtuigbouwer Dassault. Die kon afgelopen jaar contracten bijschrijven voor de levering van enkele tientallen Rafale-straaljagers aan Egypte en Qatar. Daarmee is een bedrag van in totaal ruim 10 miljard euro gemoeid.

Rakettenbouwer MBDA liftte mee op de orders voor Dassault. Het bedrijf mag de raketten leveren waarmee de nieuwe Egyptische en Qatarese gevechtsvliegtuigen worden uitgerust. Ook levert het de bewapening voor een fregat dat Egypte heeft besteld bij de eveneens Franse scheepswerf DCNS. Airbus kon in het orderboek een reeks opdrachten bijschrijven uit Zuid-Korea, onder meer voor de bouw van tankvliegtuigen en helikopters.

Egypte

Twee marineschepen uit de Mistral-klasse die Frankrijk verkocht heeft aan Egypte, zijn niet in de cijfers meegenomen. DCNS had de schepen oorspronkelijk gebouwd in opdracht van de Russen, maar Frankrijk annuleerde dat contract in verband met de omstreden rol van het Kremlin in het conflict in Oekraïne.

Frankrijk was volgens La Tribune in 2015 de derde wapenexporteur ter wereld. Alleen de Verenigde Staten en Rusland verdienden meer aan de uitvoer van wapentuig. De sector is in het land goed voor tienduizenden arbeidsplaatsen.

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie