Het afgelopen jaar zijn er in totaal 5266 bedrijven en instellingen, exclusief eenmanszaken, failliet verklaard. 

Dat is ruim een vijfde minder dan in 2014 en het laagste niveau in zeven jaar, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Het aantal uitgesproken faillissementen piekte in mei 2013. Daarna was er sprake van een dalende trend en bereikte het aantal faillissementen in augustus 2015 het laagste niveau sinds oktober 2008.

Daarna liep het aantal faillissementen echter weer op. Of hiermee de trend omslaat, is volgens het statistiekbureau moeilijk te zeggen. De ontwikkeling van het aantal faillissementen gaat met horten en stoten, merkt het CBS op.

In december werden er bijvoorbeeld vijf bedrijven en instellingen meer failliet verklaard dan in november. Ook in de drie voorgaande maanden steeg het aantal faillissementen.

Particulieren 

Ook minder particulieren gingen failliet. Dat aantal nam met ongeveer een derde af tot iets meer dan 2000. Dat is het laagste niveau na 2000. Samen met de 5266 failliet verklaarde bedrijven en instellingen komt het totaal aantal faillissementen in 2015 uit op 7312. Dat is bijna een kwart minder dan in 2014 en het laagste aantal in zeven jaar.

Vorig jaar werden de meeste faillissementen uitgesproken in de handel, gevolgd door de financiële dienstverlening. Het aantal faillissementen in de industrie zakte het sterkst, en ook de bouw liet een flinke afname zien.