'Aantal faillissementen neemt met 15 procent af dit jaar'

Het aantal faillissementen gaat dit jaar met 15 procent afnemen, nadat het cijfer vorig jaar al met een vijfde daalde

Dit voorspelt kredietverzekeraar Atradius. Net als kredietbeoordelaar Graydon zag Atradius vorig jaar een afname van 22 procent van het aantal bedrijven dat op de fles ging.

Ondanks de daling is het aantal faillissementen in 2015 nog steeds bijna een derde hoger dan voor de crisis. Er gingen volgens Atradius in 2015 ongeveer 5.900 bedrijven failliet, tegen 4.563 in 2007. 

De kredietverzekeraar merkt wel op dat ondanks de daling van het aantal faillissementen, het schadebedrag dat Atradius moest uitkeren gelijk is gebleven.

Dit komt vooral door de hoge claims op grote bedrijven die in 2015 failliet zijn gegaan. Omvangrijke faillissementen waar Atradius in 2015 mee te maken heeft gehad zijn bijvoorbeeld V&D, Macintosh, Miss Etam en DA en bouwbedrijven zoals Imtech en Oskomera.

"De wereld is veranderd", zegt Tom Kaars Sijpesteijn, algemeen directeur bij de Nederlandse tak van Atradius. "Het risico in algemene zin is toegenomen en de verhoudingen tussen afnemers en leveranciers zijn gewijzigd. Daarnaast blijken grote gevestigde namen niet immuun voor de economische omstandigheden en de veranderde vraag van consumenten."

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie