Meer en snellere groei van het midden- en kleinbedrijf (mkb) kan een grote bijdrage leveren aan het herstel van werkgelegenheid.

Dat zei premier Mark Rutte woensdag bij de lancering van het nieuwe ondernemersplatform NLGroeit.

Groeien staat volgens Rutte op het prioriteitenlijstje van veel Nederlandse ondernemers nog op de derde plaats, na winst maken en zorgen voor continuïteit in de onderneming. Maar ''juist groei is essentieel voor de nieuwe banen die we zo hard nodig hebben'', aldus de minister-president.

NLGroeit is een onlineplatform waar ondernemers in contact worden gebracht met andere ondernemers, coaches en opleiders. Het idee is dat die hen kunnen helpen om weloverwogen een volgende stap te zetten in het groeiproces van hun onderneming.

Initiatiefnemers zijn onder meer het ministerie van Economische Zaken en de Kamer van Koophandel. Doel van het project is een snellere groei van mkb-bedrijven. Bedrijven met minder dan vijftig werknemers zijn nu goed voor ongeveer 30 procent van de werkgelegenheid in Nederland. Als deze bedrijven een groeispurt doormaken, kan dat veel extra werk opleveren.

Het startevenement van NLGroeit vond plaats in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Daarvoor was ook koningin Máxima uitgenodigd. Zij is lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering.