De containeroverslag in de Rotterdamse haven ligt zo goed als stil door de 24 uursstaking die donderdagmiddag is uitgebroken meldt vakbond CNV. 

Het Havenbedrijf Rotterdam vindt het lastig inschatten hoe groot de hinder is. De organisatie gaat ervan uit dat bij alle containerterminals wordt gestaakt.

Volgens CNV-bestuurder Albert van Damme hebben donderdag eind van de middag al zeker zevenhonderd havenwerkers het werk neergelegd, oftewel vrijwel de gehele middagploeg. ''Op alle terminals en bij de sjorbedrijven wordt gestaakt'', aldus Van Damme.

Terminal APMT-R

Bij terminal APMT-R is de opkomst wel wat minder groot. Dat heeft ermee te maken dat directie en ondernemingsraad daar nog tot een afzonderlijk akkoord over werkzekerheid proberen te komen, zonder de vakbonden. Ook op de Tweede Maasvlakte doet niet iedereen mee.

Dat komt volgens Van Damme doordat personeel daar door de werkgevers wordt geïntimideerd.

Het is de eerste massale havenstaking in dertien jaar. De vakbonden willen meer werkzekerheid afdwingen. Ze vrezen dat er in de containersector honderden banen verloren gaan door de komst van de sterk geautomatiseerde terminals op de Tweede Maasvlakte.

Een actiedag

De bonden beperken de actie tot een dag, omdat ze de staking als middel zien om partijen snel weer om de tafel te krijgen. Lukt dat niet dan wordt waarschijnlijk weer gestaakt.

Het aantal schepen dat hinder ondervindt, valt nu nog mee, zo lijkt het. Volgens het havenbedrijf lagen er donderdag eerder op de dag ongeveer zeven zeeschepen aan de kades van de betrokken terminals. Ook was er nog een aantal dat buitengaats voor anker lag. Al deze schepen hebben te maken met vertraging bij het laden en lossen.